Priveşte, citeşte! Prinţesa, trădarea şi securitatea.

Priveşte, citeşte! Prinţesa, trădarea şi securitatea.
Filme care se cer savurate, cărţi pe care nu îţi va părea rău că le-ai descoperit, dar şi producţii de cinema ori volume ce nu merită osteneala.

"Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides"

avanpremieră
Regizor: Rob Marshall
Cu: Johnny Depp, Penélope Cruz, Geoffrey Rush
Odeon Cineplex
Cinema City

"Piraţii din Caraibe: On Stranger Tides" surprinde distracţia, aventura şi umorul ce "aprinde" franciza - de această dată în Disney Digital 3D. În această poveste plină de acţiune, istorisiri ale adevărului, trădare, tinereţe şi moarte. Jack Sparrow şi căpitanul Barbossa pornesc în căutarea iluzoriei Fântâni a Tinereţii, dar ei află că nu sunt singurii în căutarea acesteia. Ei vor trebui să lupte cu un oponent periculos, care dispune de o tehnologie net superioară săbiilor, flintelor, tunurilor şi corăbiilor celor doi piraţi: Blackbeard, un pirat cu renume, care este, de asemenea, în căutarea ei. Când căpitanul Jack Sparrow îşi intersectează traseul cu o femeie din trecutul său (Penelope Cruz), el nu este sigur dacă este dragoste sau dacă ea este un fals artist, nemilos, care-l foloseşte pentru a găsi fantastica Fântână a Tinereţii. Când ea îl forţează la bordul navei "Răzbunarea lui Queen Anne", nava lui Blackbeard formidabilul pirat (Ian McShane), Jack se regăseşte într-o aventură neaşteptată în care el nu ştie de cine să se teamă mai mult: de Blackbeard sau de femeia din trecutul său.

"Tanti"

premieră
Regizor: Şerban Marinescu
Cu: Mircea Silaghi, Cecilia Barbora, Cosmina Păsărin
Cinema City
Cinema Florin Piersic

Marcel e un om de afaceri belgian, are patruzeci de ani şi e căsătorit cu Marilena. A dezvoltat pentru ea o pasiune. A doua pasiune e fixată pe copiii străzii, pentru că dl. Marcel iubeşte România, unde aceştia abundă şi unde pentru pornirile pedofile este suficientă o oarecare discreţie. Marilena e nevoită să accepte de dragul unei presupuse armonii a menajului. Curând, dl. Marcel găseşte că echilibrul său conjugal a devenit instabil. Ca atare, Simona, care se recomandă a fi profesoară, se adăugă acestor explorări senzuale, cu droguri şi inventivitate. Îşi completează veniturile şi nevoia de "prafuri", ajutând cuplurile doritoare a ieşi din rutina matrimonială. Marilena, geloasă, o repudiază şi ajunge în punctul de a rupe relaţia maritală.

"Bridesmaids"

premieră
Regizor: Paul Feig
Cu: Ellie Kemper, Kristen Wiig,
Melissa McCarthy
Odeon Cineplex
Cinema City

Kristen Wiig este Annie, o domnişoară de onoare a cărei viaţă o ia razna din momentul în care, împreună cu o gaşcă de domnişoare de onoare, una mai trăznită decât alta (Rose Byrne, Melissa McCarthy, Wendi McLendon-Covey şi Ellie Kemper), trebuie s-o conducă la altar pe cea mai bună prietenă a ei, Lillian. Viaţa lui Annie e un dezastru. Când află că prietena ei de viaţă s-a logodit şi se va căsători, îi e clar că ea trebuie să-i fie domnişoară de onoare. Deşi falită atât în dragoste, cât şi financiar, Annie nu ţine cont de nimic şi se aruncă în tot felul de ritualuri pe cât de scumpe, pe atât de extravagante. Are doar o singură şansă să facă totul perfect, aşa că e decisă să le arate şi viitoarei mirese, dar şi celorlalte domnişoare de onoare cât de departe se poate merge pentru cineva la care
ţii foarte mult.

"The Great Debaters"

premieră
Regizor: Denzel Washington
Cu: Denzel Washington,
Forest Whitaker
Cinema City

Filmul este inspirat dintr-o poveste reală ce relatează viaţa profesorului Melvin Tolson, un om genial, însă foarte imprevizibil. El se ocupă de formarea echipei de dezbateri a liceului unde predă. Profesorul îşi foloseşte talentul de orator pentru a transforma un grup de elevi ignoraţi şi subestimaţi de toată lumea într-o echipă de dezbateri ce va intra în istorie. O figură extrem de controversată, profesorul Tolson pune la încercare standardele sociale din acea vreme şi, din cauza metodelor sale neconvenţionale de predare şi, nu în ultimul rând, din cauza opiniilor politice radicale, este supus unor presiuni şi atacuri constante.

Lansare colectivă de carte la Book Corner

Clujenii sunt aşteptaţi la evenimentul literar "Exerciţii de rebeliune", care va avea loc astăzi, de la ora 19:00, la librăria clujeană Book Corner de pe Bulevardul Eroilor.

Evenimentul face parte din turneul de lansări de carte cu acelaşi nume. Cu această ocazie îşi vor prezenta cărţile autorii Alexandru Petria (volumul de proză "Deania Neagră"), Igor Ursenco (volumul de proză "S.T.E.P."), Leonard Ancuţa (cartea de poezii "Iubirea e amintirea unui viol"), Cristina Nemerovschi (romanul "Sânge satanic"), Ştefan Bolea (volumul de poezii "Gothic") şi Răzvan T. Coloja (romanul "Recolta roşie"). Detalii despre aceste volume, precum şi despre editura Herg Benet pot fi aflate accesând pagina de Internet www.hergbenet.ro. Alexandru Petria s-a născut în 1968 la Dej. Debutul său publicistic şi poetic a avut loc în Tribuna, în 1983. Cărţile pe care le-a scris şi publicat sunt "Neguţătorul de arome"(1991, poeme), "33 de poeme"(1992) şi "La ce bun poeţii..." (colectiv, interviuri). În pregătire, volumul de versuri "Masochistul". Actualmente, Petria este directorul publicaţiei lunare Realitatea de Bistriţa-Năsăud, Dej şi Gherla. Editura Herg Benet Publishers a fost înfiinţată în 2010 şi, conform site-ului oficial www.hergbenet.ro, "prin colecţia de literatură îşi propune să promoveze abordările îndrăzneţe, directe, nonconformiste şi alternative venite din partea tinerilor autori români, în poezie, proză şi nu numai".

Citiţi mai jos un fragment din "Deania neagră":

"Afinia n-a fost niciodată căsătorită. Nu era adepta conformismelor. Era prietenă din tinereţe cu bunica lui Sergiu, iar cu Sergiu se purta ca şi cum i-ar fi nepot. Când el a fost mic, mergeau toţi trei în excursii mai în fiecare duminică. Adesea se hotărau unde să plece doar când ajungeau în gara veche a Deaniei. Excursiile au fost pricină de scandaluri nenumărate, părinţii lui Sergiu erau revoltaţi că nu li se spunea unde plecau, iar bunicul lui Sergiu, care întotdeauna stătea acasă, era nevoit, pe post de paratrăsnet, să îndure reproşurile fiicei lui când se nimerea să-i viziteze duminica şi ei erau duşi. Atunci, Victoria, mama lui Sergiu, ameninţa invariabil că n-o să le mai lase nepotul în grijă. Însă asta nu s-a întâmplat, Sergiu a stat până la intrarea în liceu la bunici. (...) Când a murit Afinia, cei apropiaţi au fost curentaţi, ai zice. Se împiedecau unii de alţii, nu pune aia acolo, pune-o dincolo, sună în stânga, ba în dreapta, cheamă popa, comandă coroanele, vorbeşte cu groparii, pentru sicriu, anunţă prietenii, am uitat ceva?
După ce doctorul Chiorean a certificat decesul, au spălat-o pe Afinia şi au îmbrăcat-o cu haine noi. Sergiu, intrând în cameră, revenit de la magazin, a observat că pe talpa pantofului drept al Afiniei a rămas o etichetă galbenă.
Spre seară, doi haidamaci au adus sicriul.
- E o treabă, cucoană, i s-a adresat unul cu început de chelie bunicii lui Sergiu.
- Ce treabă?
- Nasoală, a naibii, nu merge capacul, se băgă în discuţie şi celălalt, cu cel puţin 47 la bocanci.
- Dar pentru o sticlă de palincă o dăm gata..., reluă primul.
Sergiu se uita nedumerit, toţi din familie au ieşit, de el au uitat. A văzut cum cei doi o aşază pe Afinia pe podea, pe covorul înflorat, cu faţa în jos, cum cheliosul îi pune sub faţă o pernă cu broderii. Apoi cum haidamacul cu 47 la bocanci s-a lăsat cu greutatea unui picior pe coloana vertebrală a Afiniei, de mai multe ori, până oasele au pârâit. Haidamacii au băut câte un gât de palincă."

 

Comenteaza