Procurorii DNA au ridicat documente de la Consiliul Judeţean Cluj

Procurorii DNA au ridicat documente de la Consiliul Judeţean Cluj
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj au ridicat mai multe documente de la Consiliul Județean (CJ) Cluj.

Procurorii DNA Cluj au trimis ofițerii Direcției Generale Anticorupție pentru a ridica de la Consiliul Județean documente legate de realizarea noului Centru de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) de modernizarea drumurilor județene și de exproprierile din zona Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj, informează portalul clujust.ro.

Contactaţi de ZIUA de CLUJ, reprezentanţii CJ Cluj nu au dorit să ofere mai multe informaţii.  

CMID este un proiect mai vechi al Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, iniţiat în 2007 pe fonduri europene, prin procedură de achiziţie publică. Construirea lui este o cerinţă a Uniunii Europene şi ar fi trebuit să se regăsească în Cluj încă din 2012, însă în prezent nu este gata nici măcar prima celulă.

Proiectarea lucrărilor pentru fazele documentaţiei de atribuire şi proiect tehnic, plus caietul de sarcini, a revenit consorţiului format din Kocks Ingenieure (Germania), Enviroplan Consultants & Engineers (Grecia), EPEM Environmental Planning Engeneering and Management (Grecia) şi Romar Consulting (România).

Executarea lucrărilor a revenit asocierii Atzwanger (Italia), Lduner Impianti (Italia), Confort SA şi VEL Service (România), care le-au demarat în 2012, constructorul fiind Confort SA. La sfârşitul anuli în cauză constructorul a instrat în insolvenţă şi s-a retras din asociere, iar Atzwanger a luat ca subantreprenor pe Napoca Construcţii care a continuat lucrările.

Problemele nu s-au oprit aici. În toamna lui 2014 o expertiză întocmită de specialişti în inginerie geotehnică au arătat că viitorul centru de deşeuri prezintă un pericol iminent de alunecare, care poate surveni într-o perioadă relativ scurtă de timp, în cazul unui cutremur sau a unei ploi masive.

În ceea ce priveşte modernizarea drumurilor din judeţ, contractul cu Kiat a fost reziliat, iar firma s-a adresat instanţei.  În cazul exproprierilor din zona aeroportului clujean proprietarii de terenuri au ieșit în vara lui 2013 în stradă, nemuțumiți de prețurile mici oferite de Consiliului Județean prin firma de evaluare angajată.

Comenteaza