Protest ardelenesc la TVR Cluj GALERIE FOTO

Protest ardelenesc la TVR Cluj GALERIE FOTO
Câteva zeci de angajaţi ai studioului local al televiziunii publice au ieşit în stradă astăzi în semn de protest faţă de preconizatele concedieri de la TVR. Protestul e organizat simultan cu cel din curtea televiziunii publice TVR din Bucureşti, dar spre deosebire de acesta, care durează deja de cinci ore, protestul din Cluj a durat 30 de minute.

Cinci bucăţi de hârtie montate pe gardul de la intrare şi 30 de angajaţi zgribuliţi pe trotuarul din faţă. Fără scandări, fără megafoane şi fără pancarte, aşa a arătat protestul de pe strada Donath, din faţa clădirii TVR Cluj. La protest s-a raliat şi directorul studioului local, Romeo Couţi. După ce ziariştii trimişi să relateze protestul au plecat de la faţa locului, la fel au făcut şi protestatarii.

"Suntem de acord cu restructurarea, dar nu în această manieră", spune liderul unuia dintre cele două sindicate de la TVR Cluj, Florin Mureşan. "Fiecare angajat îşi cere practic demisia, pentru că e obligat să ceară propria evaluare, iar aceasta este practic o acoperire a greşelilor de la TVR". "Evaluările sunt concursuri mascate pe nişte posturi care nici nu există momentan", adaugă şi liderul celuilalt sindicat din TVR Cluj, Răzvan Bădescu. Cei doi sindicalişti se referă la decizia Consiliului de Administraţie al TVR Cluj de a restructura întreaga televiziune şi de a concedia câteva sute de salariaţi, după ce fiecare a fost evaluat.

La protest a venit şi directorul postului local, Romeo Couţi. "Îmi susţin colegii", spune el, "După 22 de ani angajaţii de la TVR nu merită să fie umiliţi în acest mod". La studioul din Cluj lucrează 145 de salariaţi, dintre care aproximativ 40 ar urma să disponibilizaţi. Decizia de concediere colectivă a fost transmisă către AJOFM Cluj în urmă cu aproape o lună.

Între timp, la Bucureşti sute de angajaţi ai TVR au protestat în curtea televiziunii, începând de dimineaţă, într-un protest spontan la decizia de concediere colectivă. Aceştia au scandat "Jos Săftoiu!" şi "Jos Consiliul de Administraţie!".


Sindicaliştii au trimis şi un comunicat de presă după preconizatele concedieri: "Salariaţii TVR Cluj, conştienţi de situaţia critică în care se afla SRTV, consideră că este necesară implementarea unui program de redresare a instituţiei, dar nu este de acord cu modul în care actuala conducere înţelege să facă acest lucru", susţin aceştia.

In prezent, conducerea interimară a SRTV nu este abilitată, conform Legii 41, să opereze modificari în structura organizatorică şi de personal, singurul organ abilitat de lege să facă acest lucru fiind Consiliul de Administraţie. "Dar pt dintre membrii acestuia şi-au pierdit şi această calitate în urma deciziei CCR din 26 septembrie 2012, care a fost publicată în Monitorul Oficial în 3 octombrie".

"Este total inadecvat şi de neacceptat ca angajaţii să fie puşi în situaţia de a cere singuri să fie disponibilizaţi prin completarea unor cereri de înscriere la selecţie pentru a ocupa locurile prevăzute în viitoarea organigramă care, la nivel de stat de funcţiuni, nici măcar nu a fost aprobată de un Consiliu de Administraţie valid", arată sindicaliştii.
Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al SRTv, a arătat săptămâna trecută că selecţia personalului TVR va începe după 1 octombrie, iar disponibilizările vor viza 872 de posturi, numărul de locuri de muncă reduse fiind mai mic cu 90 faţă de cifra propusă iniţial (962).

Potrivit Notificării de concediere colectivă, transmisă SPUS TV de către Claudiu Săftoiu, numărul total de salariaţi al TVR era, la data de 26 septembrie 2012, de 3.274 din care 96 funcţii de conducere şi 3.178 funcţii de execuţie, din care 1.581 personal de specialitate şi 1.693 personal suport.

În Notificare se mai spune că după finalizarea procesului de concediere colectivă, TVR va rămâne cu 2.395 de angajaţi.

Pe de altă parte, în comunicatul TVR se mai spune că în cadrul procesului de selecţie vor prevala criteriile profesionale, potrivit articolului 52 bis din Contractul Colectiv de Muncă în SRTv, iar evaluarea performanţelor profesionale, realizată în luna septembrie 2012, va constitui criteriu eliminatoriu pentru înscrierea la procesul de selecţie pentru toţi angajaţii, indiferent de funcţia ocupată sau vechimea în TVR.

Procesul de selecţie va consta în trei etape care vor fi notate şi cărora li se vor aplica ponderi, respectiv: memoriul de activitate, testul grilă şi interviul, iar pentru domeniile de activitate comune se vor constitui atât comisii de selecţie, cât şi o comisie de rezolvare a contestaţiilor.

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede şi modificarea organigramei Televiziunii Române şi reducerea personalului instituţiei.

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susţinere (Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Claudiu Branzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Juganaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente), două voturi împotrivă (Valentin Nicolau şi Sorin Burtea) şi o abţinere (Romina Gabriela Surugiu).

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat în 1 septembrie Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

 

Comenteaza