Protest cu cagulele pe faţă şi cu cuţitul la os

Protest cu cagulele pe faţă şi cu cuţitul la os
Peste 100 de poştaşi clujeni au pichetat joi dimineaţă Prefectura, nemulţumiţi de ideea guvernului de a privatiza Poşta Română.

Poştaşii, care au protestat cu cagule pe faţă, sunt nemulţumiţi de condiţiile grele de lucru, de faptul că trebuie să cumpere, din propriul buzunar, consumabile pentru oficiile poştale în care lucrează, dar şi pentru că au salarii mici, de 1.000 de lei.

Oamenii au purtat pancarte în faţa prefecturii pe care au scris „De ce purtăm cagule? Nu de frică, ci de revoltă şi scârbă faţă de bolşevismul conducerii Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) care încearcă să îngrădească dreptul la proteste al salariaţilor", „Nu proiectului de restructurare al CNPR făcut în staţia de metrou!", „Management politic=Fraudă de 100 de milioane de euro!"sau „Condiţii de muncă decente!". Poştaşii au scandat şi „Hoţii!", „Demisia!" sau „Goarna e un brand de ţară, nu lăsaţi Poşta să piară!". „Suntem nemulţumiţi de condiţiile de muncă. În ultimii trei ani, această companie nu e aprovizionată din punctul de vedere al rechizitelor, al tehnicii de calcul, al transportului. Salariaţii cumpără hârtie, rechizite, scanere şi îşi repară calculatoarele ca să funcţionăm în limitele normalului", a declarat Carol Sinka, preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, filiala Cluj. „Salariile nu au mai fost negociate şi mărite în ultimii trei ani, deşi domnul director general afirmă că salariile sunt mărite pentru că salariaţii după trei ani pot da o testare şi să primească măriri de salariu între 15 şi 40 de lei", a spus sindicalistul.

Adrian este unul dintre angajaţii Poştei Cluj care a protestat, ieri, având pe faţă o cagulă. „Protestez pentru că vor să facă reduceri de personal, pentru că vor să privatizeze poşta. Eu am un salariu de 840 de lei, la care se adaugă bonurile. Am un copil mic, iar soţia mea este în şomaj. Mă descurc foarte greu cu salariul ăsta", a spus bărbatul. Un alt poştaş, care lucrează de 16 ani în CNPR, este nemultumit de faptul că nu li se plătesc orele suplimentare. „Nu suntem de acord cu tot ce se întâmplă cu compania. La ei privatizare înseamnă să dea afară oameni, să vândă tot ce a mai rămas şi apoi zic că nu e rentabilă. La fel au făcut şi cu Romtelecomul. Nu ne plătesc ore suplimentare, avem două zile pe gratis pentru Poştă pentru că nu ne dau banii pe ele", a spus bărbatul, completat de o altă colegă. "Protestăm pentru că avem nişte condiţii de muncă foarte grele. Lucrăm enorm pentru banii foarte puţini pe care îi primim. E foarte greu să umbli cu bani pe stradă, să întâmpini atâtea greutăţi şi să fie daţi afară colegi de-ai noştri", a declarat Maria Lazăr, care lucrează de şapte la Centrul de Tranzit. "Un poştaş trebuie să meargă pe jos în fiecare zi câte nouă kilometri, trebuie să cărăm mult în spate şi suntem expuşi la pericole şi nu suntem apreciaţi", a adăugat Lazăr. "Coletele sunt foarte grele. Avem colete externe de la 30 de kilograme în plus şi trebuie ridicate indiferent că eşti femeie sau bărbat. Lucrăm 12 ore fără pauză. Lucrăm ca în Evul Mediu. Lucrăm pe calculator doar pentru ce e informatizat, în rest se scrie foarte mult de mână. Se scrie cu indigo, pe care îl cumpărăm. Suntem robii din tranzit. Nu ni se decontează nimic, majoritatea suntem navetişti. Lucrăm în mizerie, în praf, nu am avut apă caldă la serviciu", a mai adăugat o altă angajată a poştei, care nu a vrut să îşi dea numele.

Etichete
Comenteaza