Protest nou în centrul Clujului, împotriva RMGC. În piaţă - câteva sute, la marş - câteva mii

Protest nou în centrul Clujului, împotriva RMGC. În piaţă - câteva sute, la marş - câteva mii
Câteva zeci de tineri s-au adunat duminică după-masa în piaţa Unirii din nou, într-un protest împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană. Faţă de alte ediţii, manifestarea e mai anemică şi începe cu o întârziere de cel puţin o jumătate de oră.

Unul dintre protestatari e Oana (27 ani), arhitect. "Sunt multe faţă de care sunt împotrivă, la acest proiect", spune ea. "Legea exproprierii, partea ecologică - va fi cel mai mare lac de cianură, proiectul nu e argumentat din punctul meu de vedere".

Oana protestează în centrul Clujului din prima zi de manifestaţii, în urmă cu câteva săptămâni. Azi are la ea un steag tricolor pe care a scris cu carioca "Salvaţi Roşia Montană", dar şi câteva lumânări pe care vrea să le aprindă în timpul marşului. Lumânările le-a pus în câteva borcane, pe care le-a colorat cu simbolul anti-RMGC - o frunză colorată în roşu şi verde, dar şi siluete de oameni care se ţin de mână, "pentru că", spune ea, "uniţi salvăm Roşia Montană".

Marius e student la administraţie publică, şi e împotriva proiectului de lege pentru exploatarea aurului de la Roşia Montană. E prima dată când a venit la manifestări. "Vreau să protestez împotriva acestui proiect", spune el, "pentru că practic încalcă dreptul internaţional, nu poţi schimba o lege în interesul unei companii private", spune el, cu referire la legea exproprierii. 

Distrugerea mediului înconjurător, riscurile de poluare la care se expune populaţia şi în special riscul ca barajul din zonă să se rupă sunt alte argumente ale lui Marius. "Sunt şi împotriva manipulării făcute de companie", adaugă el.

UPDATE Protestatarii, mult mai puţini decât în alte dăţi, agită pancarte pe care au scris "Stop proiectului RMGC", "Ponta e GolD", "Politicienii - şpagă, străinii - aurul nostru, noi - otravă (cianură). Îi lăsăm?" sau "Lăsaţi aurul în munţi că-i şade bine-aşa". O parte dintre pancarte au fost întinse pe jos în centrul pieţei, pe acestea e scris "Vrem cultură nu cianură", "Nu corporaţia face legislaţia", "Revoluţia începe la Roşia Montană" sau "NuNescoAtem aurul".

UPDATE Unul dintre liderii protestelor anti-RMGC, Mihai Goţiu, spune că proiectul minier e distructiv pentru mediu, economie şi patrimoniul cultural. "În primul rând e distructiv pentru o comunitate şi pentru oamenii din Apuseni", spune el. 

"Văd că suntem tot mai puţini", constată un alt protestatar care a luat microfonul. "Bulgarii au dat jos Parlamentul, la ei se poate, la noi nu. Grecii la manifestaţii ies zeci de mii, nu o mână de oameni". Acesta îi îndeamnă pe protestatari să-şi mobilizeze prietenii şi familiile. 

UPDATE După ce la manifestaţiile anterioare protestatarii au marşat spre cartierele Mărăşti sau Mănăştur, astăzi aceştia  au pornit în marş spre campusul universitar Hasdeu, urmând ca de acolo să coboare spre gară.

UPDATE Numărul protestatarilor care a pornit spre Hasdeu a ajuns la peste 2.000. Aceştia au urcat pe strada Hasdeu, au coborât pe celebra Piezişă şi au luat-o spre gară.

Vom reveni cu amănunte.

Etichete
Comenteaza