Protest spontan la Finanțe. Angajații au ieșit pe holuri: „Reformele Guvernului ar scădea veniturile cu 700 lei/lună şi ar duce la pierderea locurilor de muncă

Protest spontan la Finanțe. Angajații au ieșit pe holuri: „Reformele Guvernului ar scădea veniturile cu 700 lei/lună şi ar duce la pierderea locurilor de muncă
| Foto: Mediafax

Angajaţii Ministerului Finanţelor protestează în sediul instituţiei. Salariaţii instituţiei sunt ingrijoraţi de posbilitatea pierderii locurilor de muncă şi diminuării salariilor.

Un protest spontan are loc în aceste momente la Ministerul de Finanţe, potrivit Mediafax.

Sindicat Sed Lex: Reformele ar scădea veniturile cu 700 lei

Angajaţii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă după ce guvernul a pregătit o OUG ce prevede desfiinţarea posturilor vacante din administraţie, scăderea numărului de şefi, tăierea voucherelor de vacanţă pentru bugetarii cu venituri brute peste 10.000 de lei lunar şi alte reduceri de costuri.

„Liderii sindicatelor judeţene membre, prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) şi la pierderea locurilor de muncă", se precizează într-un comunicat al Sindicatului  Sed Lex .

Sindicat: „Declanșăm protestele la nivel național”

Redăm comunicatul Sindicatului:

Azi, 10 august 2023, la Ministerul Finanţelor a avut loc şedinţa Consiliului Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe convocat de urgenţă în urma apariţiei proiectului Ordonanţei de urgenţă privind reducerea cheltuielilor bugetare, care conţine prevederi referitoare la:

  • Plafonarea sporului de conditii vatamatoare la 1000 de lei
  • Indemnizatia de hrana nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei
  • Voucherele de vacanta nu se mai acorda celor cu venitul brut peste 10.000 lei
  • Anularea posturilor vacante
  • Desfiintarea biroului si functiei de sef birou
  • Normative personal: 10 functii de executie pt serviciu, 20 functii de executie pt directie, 40 functii de executie pt directie generala

Ultima forma prevede posibilitatea conducatorului institutiei sa decida daca ofera o functie de executie sefului de birou/serviciu a carui functie se desfiinteaza. Daca ofera o functie si nu exista una vacanta, toti cei care ocupa o functie de executie in structura vor intra la concurs, structura urmand sa se diminueze cu minim un post.

Liderii sindicatelor judeţene membre, prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional, au hotărât să respingem în totalitate acest proiect, care dacă ar fi aprobat în forma actuală, ar duce la diminuarea veniturilor cu 700 de lei (pe medie) şi la pierderea locurilor de muncă.
   Această solicitare se adaugă celorlalte 2 revendicări specifice, respectiv:
-    Egalizarea salariilor la nivelul maxim în plată pe fiecare funcţie, grad profesional şi gradaţie în cadul sistemului fiscal
-    Introducerea în noua lege a salarizării a familiei ocupaţionale „finanţe” şi a unei grile de salarizare corespunzătoare complexităţii activităţii desfăşurate

Pentru susţinerea acestor revendicări s-a hotărât declanşarea acţiunilor de protest la nivel national, astfel:
-    În data de 22 august 2023, între orele 8,30-10,30, protest cu încetarea lucrului, în faţa tuturor sediilor instituţiilor din cadrul sistemului fiscal: DGRFP, AJFP, Direcţii/birouri vamale, direcţii antifraudă.
-    Concomitent cu protestele din teritoriu, in data de 22 august 2023, intre orele 8,30-10,30, va fi organizat un protest în faţa sediului Ministerului Finanţelor, la care fiecare sindicat judeţean va trimite un număr de minim 10 reprezentanţi
-    Protestele vor continua din data de 24 august 2023, în funcţie de evoluţia eventualelor discuţii cu reprezentanţii Guvernului şi de dorinţa membrilor şi nemembrilor de sindicat în ceea ce priveşte soluţionarea revendicărilor noastre legitime.
   La întâlnirea de azi au participat şi colegi din cadrul Ministerului Finanţelor, nemulţumiţi de preconizatele măsuri, care şi-au exprimat sprijinul, chiar dacă nu sunt membri de sindicat.
   Este un moment crucial pentru noi, asemănător celui din 2010, care a fost o reuşită datorită solidarizării tuturor angajaţilor din sistemul fiscal.
   Nu mai este vorba despre sindicat, este vorba de venitul şi locul de muncă al fiecaruia dintre noi precum şi de poziţia pe care o merităm în viitoarea lege a salarizării" se arată în comunicat.

Comenteaza