Protest transformat în sărbătoare. Clujenii au salutat, în stradă, victoria lui Iohannis FOTO/VIDEO

Protest transformat în sărbătoare. Clujenii au salutat, în stradă, victoria lui Iohannis FOTO/VIDEO
Totul a început la ora 17:30 cu 50 de protestatari. La jurul orei 22, în Piaţa Unirii s-au strâns în jur de 10.000 de clujeni care au militat pentru ca dreptul de vot al românilor din diaspora să fie respectat. Protestul s-a tranformat într-o mare sărbătoare, odată cu anunţarea exit poll-urilor.

În jurul orei 17:40 în jur de 50 de protestatari, în mare parte studenţi, s-au adunat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca în semn de solidaritate cu miile de români din diaspora. După ce zeci de mii de români aşteaptă la cozi interminabile în marile oraşe europene, românii din ţară se arată solidari cu aceştia şi au ieşit în stardă să îşi arate nemulţumirea.

Protestatarii strigă fără oprire "Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze!", "Ole, ole, o dorinţă sinceră: România liberă!", "Înger, îngeraşul meu, scapă-ne de PSDeu!".

UPDATE

După aproximativ 10 minute grupul s-a înmulţit nesemnificativ, cu aproximativ 20 de membri. Grupul a început să scandeze şi „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!","Mulţumim diaspora!" şi „Mulţumim studenţilor".

UPDATE: Cei peste 80 de protestatari se arată dezamăgiţi de faptul că nu au reuşit să se strângă în număr mai mare. Aceştia nu se dau bătuţi, însă, şi s-au înarmat cu pancarte pe care scrie "Vrem respect!", "Vrem să votăm!", "Vă susţin diaspora!", "Unde este justiţia?" şi "Mulţumim diaspora!".

UPDATE: La ora 18:20 peste 100 de oameni protestează în Piaţa Unirii cu steaguri tricolore şi cu pancarte prin care cer dreptul la vot în numele românilor din diaspora. Tinerii spun că au de gând să stea să protesteze până dimineaţa dacă e cazul.

UPDATE: La ora 20:40 în Piaţa Unirii se află în jur de 500 de protestatari la care se mai alătură, încetul cu încetul, şi alţi clujeni care militează pentru dreptul românilor din diaspora de a vota.

UPDATE: În jurul orei 21.15 clujenii au început să scandeze mesaje precum "Jos Ponta, jos! Eşti un mincinos", "Cine nu sare, nu vrea schimbare" şi au intonat imnul naţional al României.

UPDATE: S-au adunat în jur de 1000 de clujeni, care scandează mesaje anti-Ponta în centrul oraşului. "Jos Ponta, jos! Eşti un mincinos", "Afară, afară, cu PSD din ţară", "Vor să voteze, lăsaţi-i să voteze"

UPDATE: Numărul protestarilor creşte. Peste 1500 de protestatari scandează în Piaţa Unirii.

UPDATE: În jurul orei 22:00, cei peste 8000 de manifestanţi ce s-au strâns până la această oră au pornit pe Bdul. Eroilor, strigând că rezultatul alegerilor nu i-a descurajat, ci dimpotrivă. În momentul în care au trecut prin dreptul sediului PNL, toţi liderii liberali au ieşit în balcon salutând mulţimea, o parte dintre participanţi răspunzându-le în urale, în timp ce alţii i-au ignorat. Inevitabil, a venit rândul scandării lansate în 21 Decembrie 1989, dar adusă acum la temă, "Ole, ole, Victor Ponta nu mai e"!

UPDATE: Protestatarii au ajuns în faţă la Prefectură, unde s-au oprit, scandând încontinuu.

UPDATE: Ajunşi în faţă la Melody, manifestanţii încep să-şi radicalizeze lozincile: "Victor Ponta pentru noi, este un hoţ şi un gunoi!", "Antena, Antena 3, nişte derbedei!" şi şi-au mai adus aminte o scandare de la Revoluţie, "Noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne câştigăm libertatea noastră!". Între timp, tentativa unui liberal de a intra în mulţime a fost oprită, fiind îndemnat să "nu fure protestul".

UPDATE: Ajunşi din urmă de coloană, trei bătrânei de pe trotuar şi-au adus aminte de "vremurile bune" din anii 90 şi au început să scandeeze „Jos Iliescu!"

UPDATE: Conform sondajelor, Iohannis a ieşit învingător. "În această noapte, datorită vouă, începe o altfel de Românie. România pe care ne-o dorim nu este nici una a conflictului, nici una a răzbunării. Votul și cuvântul vostru au pus temelia ei. Haideți ca prima cărămidă pe care o așezăm pe acest edificiu să fie una trainică! Votul nostru a fost și rămâne unul pentru rațiune, pentru dialog și responsabilitate. Avem ocazia de a-l demonstra și în fapte!", a fost mesajul postat de Iohannis pe pagina sa de socializare.

UPDATE: După aflarea rezultatelor exit poll-urilor, protestul s-a transformat într-o mare sărbătoare.

UPDATE: În jurul orei 23:45, clujenii s-au întors în piaţa Unirii unde au continuat sărbătoarea.

 

IATĂ CUM S-AU BUCURAT CLUJENII:

Comenteaza