Proteste la Cluj și în țara după ce Guvernul a adoptat legea graţierii şi modificare codurilor penale FOTO/VIDEO

Proteste la Cluj și în țara după ce Guvernul a adoptat legea graţierii şi modificare codurilor penale FOTO/VIDEO
Clujenii s-au adunat, în jurul orei 23.00, în Piaţa Unirii, din municipiu, scandând lozinci împotriva Guvernului precum: "Nu vrem să fim o naţie de sclavi", "Ruşine să vă fie" şi de asemenea au scandat numele ministrului Justiţiei, Florin Iordache.

Protestatarii au cântat şi o strofă din Imnul de stat. Dacă la începutul manifestației au fost circa 150, în scurt timp numărul lor a depășit 3.000. Se scandează: „Nu vrem să fim o nație de sclavi”, „DNA să vină vă ia” , „Hoții! Hoții” , „PSD, Ciuma roșie”.

După miezul nopții protestatrii au pornit în marş spre cartierul Mărăşti. S-a schimbat traseul obișnuit. Se pare ca manifestanții se vor întoarce în centrul orașului prin Gheorgheni. La această oră se (00.49) estimează ca sunt peste 5.000 de clujeni în stradă. Se strigă: Ieșiți din casă, dacă vă pasă!. 

E trecut de ora 01.00, iar la Cluj se scandează "Hoții, Hoții!" pe Bulevardul Titulescu, în drum spre Piața Cipariu! 

La ora 01.30 Erau 12.000 de oameni la protestul din Bucureşti, aproximativ 10.000 la Cluj-Napoca, 5.000 la cel din Sibiu, 1.500 în Timişoara. Pe Facebook a fost lansat apelul pentru un protest care va avea loc astăzi, 1 februarie, începând cu ora 19:00, în Piaţa Victoriei.

01:45 Coloana de aproximativ 10.000 de protestatari a ajuns în capătul Bulevardului Titulescu.

Aproape de ora 02.00, clujenii au ajuns în fața Prefecturii. De aproape 3 ore își strigă furia în stradă fața de decizia Guvernului. Amintim că legea graţierii şi modificare codurilor penale a fost publicată în Monitorul Oficial. Va intra în vigoare în 10 zile.Numărul celor care protestează la Cluj-Napoca a ajuns la 10.000 de oameni. S-au adunat 3.000 la Timişoara, 1.000 la Iaşi, 1.500 la Braşov. 

02.10. Oamenii s-au întors în Piața Unirii. Unii pleacă spre case, mare parte din coloană continuă marșul spre Manastur. Se strigă "Demisia!"

 

În țara, tot mai mulţi oameni au plecat spre case, nu înainte să promită că se vor întoarce. În Bucureşti, în Piaţa Victoriei mai sunt aproximativ 2.000 de persoane.

E trecut de ora 03.00, dar sute de clujeni mai sunt încă în stradă. Se întorc în centru din Manastur. Șin în București mai erau, acum un sfert de oră, câteva zeci de oameni în Piaţa Victoriei şi jandarmii au început să strângă dispozitivul desfăşurat pentru păstrarea ordinii.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oamenii continuă să vină la protestele care au loc în toate marile oraşe. La Bucureşti sunt peste 15.000 de demonstranţi, 2.000 la Sibiu, peste 1.500 la Timişoara. Alte oraşe în care au loc proteste: Oradea, Arad, Constanţa, Braşov, Craiova.

Guvernul a adoptat, marţi seară, proiectul de lege privind graţierea unor pedepse, a anunţat, la finalul şedinţei Cabinetului, ministrul Justiţiei, Florin Iordache. În acelaşi timp, Guvernul a adoptat prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea codurilor penale.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că astăzi este zi de doliu pentru statutul de drept, care a primit o lovitură puternică de la adversarii justiţiei, dreptăţii şi luptei împotriva corupţiei. Preşedintele spune că sfidarea PSD la adresa poporului este deplină, iar de astăzi misiunea sa este să restabilească statului de drept, pentru care se va bate până în ultima zi a mandatului său.

Comenteaza