Protestul diasporei stârnește reacții în presa internațională

Protestul diasporei stârnește reacții în presa internațională
| Foto: Andreea Alexandru/Mediafax

Mai multe publicaţii și agenții de presă internaționale au relatat despre protestele antiguvernamentale care au avut loc vineri din România.

"Poliţia a tras cu gaze lacrimogene în timp ce românii se mobilizează împotriva Guvernului", titrează agenţia Reuters.

Zeci de mii de protestatari au protestat vineri împotriva Guvernului Social Democrat (PSD) în oraşe din întreaga României şi în capitală, Bucureşti, unde forţele de ordine s-au luptat cu unii şi au tras cu gaze lacrimogene, potrivit Reuters.

La Bucureşti, unii protestatari au încercat să treacă cu forţa prin liniile de securitate care păzeau clădirea Guvernului. Alţii au aruncat cu sticle şi bucăţi de pavaj înspre forţele de ordine ca au folosit gaze lacrimogene şi ocazional un tun cu apă.

Agenţia mai menţionează şi protestele precedente care au avut loc începând din momentul în care "social-democraţii au preluat puterea la începutul lui 2017 şi au încercat să decriminalizeze unele infracţiuni de corupţie".

"Expatriaţi români au organizat un protest antiguvernamental masiv la Bucureşti", a scris agenţia Associated Press.

Jurnaliştii americani relatează că zeci de mii de români s-au strâns la un protest antiguvernamental organizat de expatriaţi, cerând demisia guvernului de stânga şi alegeri anticipate.

The Associated Press menţionează şi că aproximativ trei milioane de români locuiesc în străinătate, iar unii spun că au emigrat din cauza corupţiei, salariilor mici şi lipsei oportunităţilor.

"Revoltă în România: Haos pe străzile din Bucureşti unde poliţia a folosit gaze lacrimogene şi un tun cu apă", titrează Daily Express.

"Un protest la Bucureşti, România, împotriva corupţiei, salariilor mici şi intervenţiei în justiţie, a devenit violent astăzi (vineri, n.red.) când demonstranţii s-au ciocnit cu forţele de ordine care au folosite gaze lacrimogene şi un tun cu apă pentru a dispera protestatarii", scriu jurnaliştii britanici.

Comenteaza