Video Foto Dumitru Prunariu, la Cluj: Nu vom avea prea curând un alt român în spațiu / România are datorii la Agenția Spațială Europeană

Dumitru Prunariu, la Cluj: Nu vom avea prea curând un alt român în spațiu / România are datorii la Agenția Spațială Europeană

Dumitru Prunariu, singurul român în Cosmos, a vorbit la Cluj-Napoca despre importanța unui cluster regional pentru domeniul aeronautic și a explicat de ce România nu va trimite curând un om în spațiu.

Dumitru Dorin Prunariu este singurul cosmonaut român (primul și singurul român care a zburat în spațiul cosmic), prin participarea la misiunea Soiuz 40 care a început pe data de 14 mai 1981 și a durat șapte zile, 20 de ore și 42 de minute.

Acesta a fost prezent la Cluj-Napoca, în cadrul workshop-ului Space System Engineering organizat de Cluster-ul Sapce Tech, care a fost înființat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare

Dumitru Prunariu: Cluster-ul de la Cluj este în plină dezvolare

Dumitru Prunariu susține acest cluster și este membru de onoare al asociației Space Tech de la Cluj.

Vin relativ des la Cluj, pentru evenimente academice. Domeniul acesta este unul complex, implică tehnologie din multe domenii și este în plină dezvoltare. În Statele Unite, domeniul a ajuns la un nivel extraordinar, dar și Europa se forțează pentru a avansa. România nu trebuie să rămână în urmă. Orice inițiativă oriunde în țară, nu doar în București, este bine-venită și lăudabilă. Clujul este un oraș mare cu anumite capacități deosebite pentru acest domeniu. Space Tech este un cluster în plină dezvoltare, care în curând va îndeplini toate condițiile pentru a intra într-o asociație de clustere în România, și care favorizează cooperarea între instituții participante pentru a dezvolta activități spațiale”, a declarat, Dumitru Dorin Prunariu, singurul român care a ajuns în spațiu.

Singurul cosmonaut Român a oferit și un autograf la cererea unei persoane.

Prunariu: Nu vom avea curând vreun român în spațiu

Întrebat dacă România va avea un astronaut pe viitor, acesta a afirmat clar că nu se va întâmpla curând, din cauza unor chestiuni politice care țin de finanțare pentru astfel de programe ale ESA (European Space Agency - Agenția Spațială Europeană).

Guvernul României nu a înțeles ce reprezintă acele fonduri care se întorc integral în țară și care înseamnă dezvoltare. Alte state europene insistă să își crească contribuția la ESA, dar nu este posibil, deoarece există anumite acorduri bine stabilite cu tot cu sume. Fiecare ban investit acolo înseamă un ban revenit și amplificat la nivel național pentru Europa, iar asta înseamnă de fapt dezvoltare industrială și tehnologică, păstrarea proprietății intelectuale și a tot ce facem aici în țară. Noi nu ne-am mai plătit fondurile. Guvernul nu a considerat o prioritate și nu a înteles consecințele pe termen lung. România și-a plătit în această toamnă jumătate din datorie și ne-am recăpătat dreptul de vot. În ianuarie vom plăti și cealaltă jumătate pentru a primi din nou drepturi depline. Este vorba de 110 milioane de euro în total. Din contribuția anuală, 97% se întorc în țară ”, a explicat singurul cosmonaut român.

Acesta a detaliat procesul de selecție care se încheie toamna aceasta și pentru care s-au oferit voluntari 12.580 de europeni, dintre care 255 de români.

„Prima selecție se face după CV-uri, acolo au fost curățați majoritatea, mai apoi o serie de teste scrise pentru a elimina oamenii care nu știu să lucreze în echipă. În final, în această primăvară au rămas 40 de candidați perfect eligibili pentru zboruri cosmice viitoare, dar niciun român. Dintre aceștia urmează să fie selecționați 6 pentru că Europa nu are capacitate de a trimite mai mulți oameni în spațiul cosmic. În fiecare an sunt doi la bordul Stației Cosmice Internaționale. Dintre cei care vor zbura sunt favorizați cei care au fost în cosmos de cel puțin două ori și comandanți ai Stației Internaționale. Ultimii 6 din cei 40 sunt aleși din cosiderente de politică spațială. Aici intră acea contribuție la ESA, iar nouă (statul român - n. red) nu pare că ne pasă despre asta, am rămas pe ultimul loc deoarece nu am plătit acei bani”, a spus Prunariu.

Prunariu a vorbit despre Artemis III, prima misiune de aterizare pe Lună.

Artemis III este planificat pentru 2025, va așeza din nou primii oameni din noul ciclu de explorare a lunii. Acest program Artemis nu este doar american, chiar dacă este inițiat de NASA, 22 de state europene au semnat acordurile Artemis. Acestea sunt niște acorduri de cooperare internațională, care vizează toată partea juridică care se află la baza explorării lunii și a altor corpuri cerești, aceste acorduri au fost semnate și de România, iar Agenția Spațială Europeană este un participant activ la tehnologia utilizată în cadrul acestui program”, a mai declarat Prunariu.

Legături întrerupte cu Rusia

Primul român în spațiu a vorbit și despre cum ESA a întrerup o serie întreagă de proiecte cu Rusia în contextul războiului din Ucraina.

O serie întreagă de proiecte în desfășurare cu Federația Rusă au fost întrerupte de Agenția Spațială Europeană, și acum se caută alte soluții pentru trimiterea unor sonde în spațiul cosmic, care să nu fie cu rușii. Totuși, în același timp se menține colaborarea la bordul Stației Cosmice Internaționale. Americanii au estimat că această stație poate să fie garantată pentru funcționare până în 2030. Contractul actual pe care îl au cu Federația Rusă și celelalte țări participante este până în 2024, când va trebui reînnoit. SUA insistă mult pe lângă Rusia pentru o reînnoire de contract și pentru a continua colaborarea pentru că această stație este cea mai mare investiție și program de colaborare internațional de până acum. Au fost investiții de miliarde de dolari pentru a o pune în funțiune, a o exploata de peste 25 de ani și a scoate eficiență maximă din tot ceea se experimentează și ce se produce la bordul ei”, a mai explicat Prunariu. 

Comenteaza