Radu Bica, la închisoare pentru corupţie, ar putea fi eliberat azi. Vezi ce a spus în faţa judecătorilor Curţii de Apel

Radu Bica, la închisoare pentru corupţie, ar putea fi eliberat azi. Vezi ce a spus în faţa judecătorilor Curţii de Apel
Radu Bica, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare de Tribunalul Cluj, a fost adus astăzi la apelul formulat de avocaţii săi. Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean ar putea fi pus în libertate, astăzi.

Bica este reprezentat la apel doar de către avocaţii Mihai Giurgea şi Anatol Pânzaru, Tiberiu Ban renunţând la a-l reprezenta, cel puţin în această fază a procesului.


La primul termen al apelului, de astăzi, avocaţii au formulat o cerere de audiere a interceptărilor care îl incriminează pe Bica, spunând că există anumite pasaje care prezintă relevanţă şi care au fost omise în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA. "Instanţa şi-a bazat soluţia şi pe aceste interceptări, deci considerăm că ar trebui audiate", a susţinut avocatul Mihai Giurgea. Pe de altă parte, avocaţii au cerut audierea în instanţă a Brânduşei Mândru, una dintre apropiatele denunţătoarei Aspazia Droniuc. Totodată avocaţii au solicitat efectuarea unui referat de evaluare a inculpatului de către Serviciul de Probaţiune

Procurorul DNA a cerut respingerea tuturor solicitărilor, însă instanţa a admis efectuarea referatului, care ar putea circumstanţia pedeapsa pe care ar aplica-o Curtea de Apel Cluj, în sensul că va reliefa profilul psihologic şi social al lui Bica.

La următorul termen, în data de 21 mai, când va fi prezentat şi raportul de evaluare, instanţa ar putea să decidă sentinţa în cazul lui Bica. Oricum, hotărârea va putea fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tot astăzi, Curtea de Apel Cluj a pus în discuţie legalitatea şi temeinicia măsurii arestului preventiv în cazul lui Radu Bica, urmând să se pronunţe în cursul acestei după-amieze.
Avocatul Mihai Giurgea a susţinut că există şanse minime, "care tind spre zero", ca inculpatul să influenţeze procesul penal. "Proba în acest dosar e declaraţia inculpatei Aspazia Droniuc, pe care Radu Bica nu mai are cum să o influenţeze", a spus el. Totodată, Anatol Pânzaru a cerut înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea de a nu părăsi localitatea. La ultimul cuvânt, Radu Bica a cerut să fie pus în libertate. "Nu cred că în momentul de faţă pot fi considerat un pericol social", a spus Bica, cerând un "regim de detenţie deschis", referindu-se la măsura de a nu părăsi localitatea.

Radu Bica, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj, a fost condamnat pentru că ar fi luat mită de la femeia de afaceri Aspazia Droniuc 10.000 de euro, din cei 20.000 de euro pe care urma să-i primească în schimbul furnizării unor informaţii care să-i faciliteze acesteia câştigarea unui contract de mentenanţă a stadionului Cluj Arena. Pe tot parcursul cercetării penale, dar şi al procesului, Radu Bica a susţinut că era vorba de un împrumut luat de la Aspazia Droniuc pentru a-şi finanţa o afacere în domeniul agricol, începută anul trecut. Aspazia Droniuc l-a denunţat pe fostul vicepreşedinte al CJ, a recunoscut că a dat mită şi a scăpat cu o condamnare de un an şi 10 luni de închisoare cu suspendare.

UPDATE Instanţa a decis ca Bica să rămână în arest

Etichete
Comenteaza