Raport Greenpeace: Cluj, între judeţele fruntaşe la defrişări ilegale

Raport Greenpeace: Cluj, între judeţele fruntaşe la defrişări ilegale
Aproape 10.000 de cazuri de tăieri ilegale de arbori au fost înregistrate anul trecut la nivel naţional, cele mai multe în Mureş, Braşov şi Olt, 42 la sută din cazuri fiind depistate de cetăţeni, arată un raport Greenpeace România.

Ca volum de lemn tăiat ilegal, cele mai mari cantităţi au fost înregistrate în judeţele Maramureş, Iaşi şi Cluj, iar prejudiciul total estimat de autorităţi pentru perioada 2015-2016 este de aproximativ nouă milioane de euro.

Astfel, la nivel naţional au fost înregistrate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, ceea ce reprezintă o medie de 26 de cazuri pe zi. Cele mai multe situaţii de tăieri ilegale au fost identificate în judeţele Mureş (1.057), Braşov (664) şi Olt (605), scrie news.ro. 

Din punct de vedere al volumului de lemn tăiat, raportul arată că din judeţele Maramureş, Iaşi şi Cluj au dispărut cele mai mari cantităţi de lemn, cele trei judeţe înregistrând 52 la sută din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel naţional.

Prejudiciul total estimat de autorităţi pentru perioada 2015-2016 este de aproximativ nouă milioane de euro, cel mai mare prejudiciu fiind creat în judeţul Maramureş. De asemenea, în urma controalelor făcute de autorităţi în 2016, 1.146 de mijloace de transport au fost confiscate şi au fost aplicate amenzi în valoare de peste 33 de milioane de lei, cele mai multe în Argeş (2.106 contravenţii), Vrancea (1.969 de contravenţii) şi Mureş (1.455 de contravenţii).

Din totalul cazurilor de tăieri ilegale, 42 la sută au fost depistate de cetăţeni, judeţele cu cel mai mare grad de implicare a cetăţenilor fiind Argeş şi Dâmboviţa, precizează autorii raportului.

„Cifrele arată că implicarea societăţii civile a avut un rol extrem de important şi fără precedent în identificarea şi semnalarea cazurilor de tăieri ilegale. Astfel, 42 la sută dintre cazurile investigate, respectiv 3.986, au fost identificate de cetăţeni şi semnalate autorităţilor, prin instrumentele puse la dispoziţie de către autorităţi: Radarul Pădurii, aplicaţia mobilă Inspectorul Pădurii, site-ul www.inspectorupadurii.ro, dar şi prin platforma on-line lansată de Greenpeace România, www.salvezpadurea.ro", notează aceştia.

Potrivit Greenpeace România, aplicaţia mobilă Inspectorul Pădurii a fost instalată de peste 60.000 de utilizatori, iar din totalul apelurilor efectuate la 112 pentru a verifica transportul de material lemnos, 1 din 5 a dus la descoperirea unei infracţiuni, 3.184 de transporturi verificate în urma apelurilor nefiind înregistrate în baza de date a sistemului de prevenire a tăierilor ilegale.

 

Etichete
Comenteaza