Rata mortalității cauzate de coronavirus este de 5,4% în România, printre cele mai ridicate din Balcani

Rata mortalității cauzate de coronavirus este de 5,4% în România, printre cele mai ridicate din Balcani
| Foto: historia.ro

O analiză a universității americane Johns Hopkins arată că rata mortalității cauzate de coronavirus este de 5,4% în România, printre cele mai ridicate din Balcani, dar la jumătate față de cele din din vestul Europei. Campioană la rata mortalității la nivel european este Belgia cu 15,% raportat la numărul de cazuri de COVID-19 și cu 56,82% raportat la suta de mii de locuitori.

Explicația pentru care în România rata mortalității este peste media europeană ține de mai mulți factori, printre care unul important este modul în care sunt gestionate cazurile grave în diverse zone ale țării, spune pentru Europa liberă Adrian Marinescu, medic primar la spitalul de boli infecțioase Matei Balș.

​Rata decesului a fost calculată de prestigioasa universitate americană atât la 100.000 de locuitori, cât și raportată la numărul cazurilor de infecție cu COVID-19.

Conform studiului Johns Hopkins, cea mai mare rată de mortalitate din regiune, raportată la numărul cazurilor de COVID, este înregistrată în Slovenia și România.

Slovenia- 5,8% ,
România- 5.4%,
Bulgaria- 4,7%,
Macedonia de Nord - 4,3%,
Albania-4,1%,
Bosnia și Herțegovina- 3,8%,
Croația- 2,5%,
Serbia-1,9,
Muntenegru-1,6%.

În ce privește rata deceselor raportată la 100.000 de locuitori, ierarhia se păstrează în linii generale:

Slovenia- 3,82%,
România- 2,8%
Macedonia de Nord-2,69%
Serbia- 1,79%
Bosnia Hertegovina-1,62%
Croatia 1,22%
Albania 0,94%
Muntenegru-0,8%
Bulgaria 0,74

În schimb, printre țările din vestul Europei, România ocupă un loc mult mai bun în ce privește rata mortalității. Sunt 8 țări care au depășit 10%, în frunte situându-se Belgia cu 15,2% mortalitate raportat la numărul de cazuri de COVID, deși numărul deceselor pare relativ redus- 6490.

Belgia- 15,2%
Franța- 13.7%
Marea Britanie-13,5%
Italia – 13.4%
Suedia- 12.1%
Olanda- 11, 7
Ungaria-10,8%
Spania- 10.4%

Adrian Marinescu, medic primar la spitalul de boli infecțioase ”Matei Balș”, explică pentru Europa liberă care sunt cauzele acestei moralități peste media europeană (5,1%) înregistrate în România.

”Sunt mai multe explicații. În primul rând, semnificația statistică e discutabilă. Una e să ai peste 20.000 de decese și alta 550. Dar la noi depinde și de ce regiune a țării dă mortalitatea, în București e mult mai mică (la Matei Balș e 2,7%) în timp ce în Moldova e mult mai mare și influențează rata generală. Un factor important ar putea fi felul în care e gestionat un pacient foarte grav. Probabil că în Moldova managementul pacientului critic nu este cel mai bun. Iar acest management începe de la punerea diagnosticului la modul în care se intervine când apare o problemă, în cazul pacientului grav contează și cât de repede se intervine multidisciplinar. Media de vârstă a mortalității, de exemplu, e mai mare la noi decât în alte țări, în Germania, de exemplu, au avut noroc și mai mulți din cei infectați au fost mai tineri și astfel au avut forme severe mai putine. Un alt factor este și că populația României e ceva mai bolnavă, în general. Pacienții cu afecțiuni preexistente nu se caută la caută la timp, mai ales în zonele mai sărace”, explică medicul Adrian Marinescu.

Comenteaza