Râul Someşul Mic, poluat accidental cu ulei hidraulic

Râul Someşul Mic, poluat accidental cu ulei hidraulic
Administratia Bazinală de Apă Someş-Tisa anunţă că, în seara zilei de 8 august, dispeceratul instituţiei a fost sesizat cu privire la producerea unei poluări accidentale pe râul Someşul Mic, în municipiul Cluj-Napoca.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj, cei ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Cluj şi ai Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Cluj s-au deplasat pe teren pentru verificarea sesizării.

S-a confirmat producerea unei poluări accidentale a râului, care prezenta irizaţii pe suprafaţa apei şi s-a sesizat miros de produse petroliere. Personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj a intervenit pentru limitarea efectelor poluării, utilizând materiale petroabsorbante. De asemenea, au fost prelevate probe de apă în vederea determinării concentraţiilor pentru indicatorii specifici acestui gen de poluare şi pentru evaluarea impactului.

"S-a procedat la identificarea sursei de poluare şi a poluantului ca fiind provenit de pe platforma uzinală Carbochim, motiv pentru care a fost convocată imediat conducerea societăţii comerciale la faţa locului. În continuare se realizează procedurile legale specifice în vederea stabilirii responsabilităţilor în producerea evenimentului şi aplicării măsurilor legale si de recuperare a cheltuielilor ocazionate de gestionarea fenomenului. Din datele de care dispunem până în acest moment, rezultate din investigaţiile în teren, apreciem că efectul produs este unul local. Debitul Someşului Mic a fost destul de ridicat, asigurându-se în acest fel o capacitate de diluţie adecvată. Nu s-a semnalat mortalitate piscicolă", se arată într-un comunicat remis presei. 

 

 

 

Comenteaza