Războiul breslelor în justiţie. Judecătorii îi taie la bani pe avocaţi

Războiul breslelor în justiţie. Judecătorii îi taie la bani pe avocaţi
Decanul Baroului Cluj a dezvăluit o nouă practică în instanțe. Avocații se plâng că judecătorii taie din onorariile pe care trebuie să le recupereze clienții lor de la partea adversă când câștigă procese.

După ce au anunțat că protestează din cauza atitudinii de superioritate a judecătorilor și pentru a fi solidari colegei scoase afara cu jandarmii din sala de judecată, avocații mai au un motiv de nemulțumire față de judecători, scrie clujust.ro.

"Vă spun o practică destul de recentă și care tinde să se generalizeze. În momentul în care o parte câștigă procesul are dreptul să ceară și acordarea cheltuielilor de judecată. De obicei, cheltuielile constau în taxa de timbru și onorariul de avocat. Codul de procedură civilă permite judecătorului să cenzureze cuantumul onorariului avocatului. Adică, dacă eu am un onorariu de 1.000 de lei, plătit de client, pe care îl solicită ca instanța, în cazul în care îmi dă câștig de cauză, să-l pună în sarcina pârâtului, judecătorul poate să vină să spună: n-ai lucrat de o mie de lei, îți dau numai 500 de lei. Această practică începe să fie din ce în ce mai generalizată cu motivări de-a dreptul hilare. Mergi într-un dosar, faci toate actele procedurale, mergi la toate termenele de judecată și vine instanța și spune: având în vedere că a făcut doar redactare de acțiune, 7 termene, alea alea îi reduc onorariul la jumătate.", a declarat decanul Baroului Cluj, Mircea Pop, pentru clujust.ro.

Un alt avocat, Cristina Cuibus, care este și președintele Comisiei incidentelor procedurale din cadrul Baroului Cluj, a amintit o întâmplare uluitoare: "Am avut onorariu redus la 5 lei de la 300 de lei în instanță".

Mircea Pop a explicat că cei care au de suferit sunt oamenii, clienții avocaților. "Și prin astfel de gesturi procedurale putem să ne dăm seama că suntem priviți ca un element ostil instanței de judecată. Nu lovește în noi, lovește tot în justițiabili pentru că pe ei i-a costat procesul. În mod normal ei trebuie să-și recupereze toți banii în cazul în care câștigă. Vine instanța și spune NU, reducem!"

Potrivit decanului Baroului, nu există criterii după care judecătorii să reducă cheltuielile de judecată.

Comenteaza