Razie în trafic a Inspecției Muncii la Cluj. Șoferii lucrau peste programul legal

Razie în trafic a Inspecției Muncii la Cluj. Șoferii lucrau peste programul legal

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a desfăşurat acţiuni de control în cadrul unei campanii privind respectarea legii de către transportatorii rutieri.

În perioada 20-29 noiembrie, instituția a verificat cum se respectă încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, timpul de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto, legislaţia şi a directivele europene ce vizează detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale (transporturi rutiere de mărfuri, transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători).

Obiectivele campaniei

- Identificarea angajatorilor care folosesc muncă nedeclarată
- Determinarea angajatorilor de a respecta timpul de muncă şi de odihnă al conducătorilor auto
- Eliminarea tuturor neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare
- Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă

“S-a considerat oportună declanşarea unor acţiuni de control, cu caracter inopinat, la angajatorii din domeniul transporturi deoarece organizaţii nonguvernamentale, sindicate şi patronate din domeniul transportului rutier s-au interesat de activitatea conducătorilor auto care efectuează activităţi de transport rutier de marfă şi de persoane, ţinînd cont de impactul social şi consecinţele care pot avea loc în cazul unui acident rutier, datorită activităţii intense desfăşurate de către aceştia, a numărului mare de ore pe care le desfăşoară la locul de muncă, precum şi a stresului cu care aceştia se confruntă”, a transmis inspectorul șef al ITM Cluj, Daniel Păcurariu.

Cu ocazia controalelor anterioare efectuate la operatorii de transport rutier s-au constatat neconformităţi cu privire la timpul de muncă prestat de conducătorii auto conform datelor extrase din cartelele tahografice, comparativ cu evidenţa orelor de muncă prestate de aceştia. Inspectorii ITM Cluj și lucrători din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier Cluj, au oprit în trafic și au verificat 14 conducători auto.

Au fost aplicate cinci amenzi, în cuantum de 7.500 de lei, pentru lipsa evidenţei orelor de muncă prestate de fiecare salariat, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal și încălcarea prevederilor referitoare la munca de noapte. Pentru deficiențele constatate au fost dispuse 24 de măsuri  cu termene de remediere.

Comenteaza