Repetenți pe calea ferată! O călătorie Cluj-București cu trenul durează 10 ore / Aceeași distanță se parcurge în 4 ore în alte țări

Repetenți pe calea ferată! O călătorie Cluj-București cu trenul durează 10 ore / Aceeași distanță se parcurge în 4 ore în alte țări

Călătoriile cu trenul în România sunt adevărate aventuri, desoeri neplăcute, pentru cei care doresc să folosească acest mijloc de transport care, în țările civilizate din Vest, este extrem de performant și sigur.

Cei aproape 500 de kilometri între Bucureşti şi Cluj-Napoca, al doilea oraş din România după numărul de firme înregistrate, sunt parcurşi în nouă-zece ore de trenurile CFR Călători, scrie zf.ro.

Așadar, durata călătoriei este de peste două ori mai mare faţă de cea înregistrată de trenurile din Austria ce parcurg o distanţă similară pe ruta Viena-Innsbruck. Şi în Germania, pe ruta Berlin-Munchen trenurile de pasageri parcurg cei 500 de kilometri în doar patru sau cinci ore.

De altfel, în România, pe toate marile rute, Bucureşti-Timişoara, Bucureşti-Iaşi sau Bucureşti-Cluj durata călătoriei este mult peste cea din ţările care au investit în infrastructura feroviară şi în trenuri de mare viteză.

Operatorul feroviar privat Astra Trans Carpatic susține că trenurile lor pot circula cu 120 km/oră, dar pe Bucureşti-Timişoara viteza este în medie de 50 km/oră pentru că sunt restricţii de circulaţie. Spre comparaţie, în Polonia, călătoria între Varşovia şi Gdansk (327 km) durează între două ore şi jumătate şi trei ore şi jumătate în funcţie de tren. Altfel spus, trenurile circulă cu viteza medie de 93-130 km/oră.

În Austria, Viena este conectată de Innsbruck în patru -patru ore şi jumătate pe calea ferată, o distanţă de circa 500 de kilometri. Trenurile, care au şi WiFi, se deplasează cu viteză medie de 125 km/oră. O călătorie cu trenul pe Berlin-Munchen (504 km) durează între patru şi cinci ore. Altfel spus, viteza medie a trenurilor care se deplasează pe această rută este de 100-126 km/oră.

Comenteaza