REPORTAJ Animal unic, contemporan cu dinozaurii, descoperit de cercetătorii clujeni VIDEO

REPORTAJ Animal unic, contemporan cu dinozaurii, descoperit de cercetătorii clujeni VIDEO
O nouă specie de mamifer, care a trăit în preajma dinozaurilor, a fost descoperită recent lângă Alba Iulia, la Oarda de Jos, pe Valea Sebeșului.

Noua descoperire este unică în lume, subliniază cercetătorul clujean Vlad Codrea. "Ceea ce avem în Transilvania este interesant pentru că aceste mamifere nu se regăsesc în alte părți: nici ale Europei, nici ale lumii. Sunt unice. Semnificau un grup cu o evoluție extrem de închisă. Nimeni nu are mamifere de la 70 de milioane de ani de acest tip în Europa și în lume. De aceea ele sunt foarte interesante și foarte importante", a spus Codrea.

În acea perioadă, în zona Transilvaniei nu trăiau mamifere evoluate, explică profesorul clujean. Cele găsite se asemănau cu niște șobolani de dimensiuni mai mici. Stilul de viață este greu de determinat acum. „Este dificil de spus unde trăiau: în vizuini sau scorburi. Astea le vom desluși mai târziu. Este clar că erau victime sigure ale multor carnivori, dinozauri, dar și păsări carnivore. Erau hăituiți", precizează Vlad Codrea.

Mâncarea zilincă a acestor erau insectele. „Eu le spun chițcani pentru că s-ar putea până la urmă să se fi hrănit cu insecte mai mult decât cu grăunțe cum s-a presupus", afirmă Codrea.

Aceste mamifere au dispărut acum 30 de milioane de ani. "Nu le mai regăsim pe scena vieții pentru că în momentul în care au apărut mamifere mai evoluate, de tipul rozătoarelor adevărate, multituberculatele s-au stins", spune cercetătorul Vlad Codrea.

Cercetătorii au reușit să facă noua descoperire printr-un program al Consiliului Național al Cercetării Științifice, sprijinit de Guvernul României.

„Mamiferele mezozoice se găseau pe un palier inferior de evoluție. Aveam mamifere mult diferite față de cele actuale. A le desluși nu este întotdeauna o sarcină ușoară pentru că fosilele lor sunt destul de rare și implică foarte multă muncă. Pornind pe o astfel de ideație am lucrat în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul României pentru a recupera restul de mamifere din cretacicul terminal, asta însemnând circa 70 de milioane de ani din Transilvania, nu foarte departe de limita celebră pe plan mondial: 65 de milioane, când dinozaurii au dispărut probabil din cauza unor evenimente geologice deosebit de importante. Se presupune un impact cu asteroizi."

Fosilele sunt identificate în funcție de vechimea rocilor. „Nu cauți anumite fosile decât în anumite locuri. Vechimea potrivită apare în anumite locuri, unele deja consacrate, cum este bazinul Hațeg, altele le putem presupune. În România sunt depozite care au fost considerate mai recente și în realitate ele erau mult mai vechi."

Noua descoperire îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine această specie, dar și mediul în care au trăit. Din grupul de cercetători fac parte, alături de Vlad Codrea, cercetătorii Alexandru Solomon, Marton Venczel și Thierry Smith.


MIHAI  CISTELICAN

Comenteaza