Reprezentanţii şcolilor clujene la Realitatea TV Cluj: După rezultatele de la BAC, trebuia să se întâmple ceva

Reprezentanţii şcolilor clujene la Realitatea TV Cluj: După rezultatele de la BAC, trebuia să se întâmple ceva
Introducerea BAC-ului profesional, dar şi condiţiile în care ar trebui să funcţioneze clasa pregătitoare au fost discutate în cadrul Jurnalului de ştiri Realitatea TV Cluj, difuzat la ora 18.10.

"Date fiind rezultatele anilor trecuţi era obligatoriu să se întmple ceva. Pentru că o promovabilitate de sub 50% este de neacceptat pentru un sistem de învăţământ", a precizat Ioana-Alina Negru, dirctorul lieului Avram Iancu din Cluj-Napoca. Potrivit ei, trebuie bine gândit modul în care absolvenţilor de licee tehnologice le vor fi recunoscute competenţele, în urma introducerii BAC-ului profesional, dar pe de altă parte „trebuie acţionat repede", deoarece rezultatele la BAC s-au dovedit „catastrofale".

Conform directorului liceului Avram Iancu, factorii car conduc la o promovabilitate foarte ridicată a elvilor, liceul amintit fiind un exemplu în acest sens, sunt „tradiţia, competenţa corpului profesoral", dar şi media foarte ridicată de intrare, care pentru unele specializări a fost de 9,50, respectiv 9,367.

Referitor la cadrul şi condiţiile de funcţionare ale clasei pregătitoare, Lucia Cojocaru, liderul Sindicatului Liber din învăţământul preuniversitar clujean a menţionat că aceasta ar fi trebuit iniţiate în cadrul unor şcoli pilot şi nu în întreg sistemul. Cojocaru a arătat că la sat sunt cazuri unde cursurile la casa pregătitoare se desfăşoară în paralel cu cele ale clasei I. Ambele invitate ale emisiunii au menţionat că şcoala pregătitoare prezintă probleme specifice, în privinţa toaletelor, a curţilor, a spaţiilor de joacă.

Liderul de sindicat clujean a criticat desele schimbări care au după 1989 în sistemul de învăţământ autohton. „Nu este normal, şcoala trebuie să aibă o stabilitate, trebuie să aibă încredere atât comunitatea, cât şi părintele şi elevul", a explicat Cojoaru. Ea a opinat că clasa pregătitoare „este normal să fie la grădiniţă, că părintele doreşte să îl dea mai repede la şcoală, dar este opţiunea lui, nu să fie obligatoriu".

 

Comenteaza