Rise Project: Chirurgul din Cluj care s-a îmbogăţit din turism medical

Rise Project: Chirurgul din Cluj care s-a îmbogăţit din turism medical
Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) îl acuză pe Mihai Lucan, un nume cunoscut în lumea medicală, că a păgubit cu peste 1 milion de euro institutul pe care îl conduce. A făcut banii mutând pacienții de la institut la clinica lui privată, și-napoi, ca să să fie tratați postoperator pe banii statului. Colegii lui numesc schema “turism medical”.

Paguba calculată de procurori provine dintr-o schemă financiară derulată mai mulți ani între institutul de stat condus de Mihai Lucan și de clinica lui privată, Lukmed, construită pe un teren făcut cadou de Primăria Cluj-Napoca.

Practic, institutul s-a transformat treptat într-un sanatoriu pentru pacienții operați la clinica lui Lucan. Afacerea medicului a înflorit constant pe banii pacienților, deși ei aveau dreptul la tratament gratuit, și în timpul acesta institutul din Cluj a intrat în colaps financiar, "căpușat" chiar de șeful său.

În ultimii 10 ani, mii de pacienți au fost operați la clinica privată a familiei Lucan, după care erau mutați la institutul de stat, unde li se deconta tratamentul postoperator.

Anchetatorii susțin că institutul a fost delapidat de familia Lucan prin mai multe metode:

  • Pacienții clinicii lor private erau mutați și tratați postoperator la institut pe tarife preferențiale
  • Medicamentele cumpărate de institut erau folosite pentru tratarea pacienților de la clinica privată 
  • Un echipament medical a fost transferat de la institut la clinica privată Lukmed
  • Consumabilele pentru echipamentul mutat în curtea lui au fost cumpărate tot pe banii institutului

Articolul integral AICI! 

Comenteaza