RoboBraille: Internet pentru nevăzători

RoboBraille: Internet pentru nevăzători
Nevăzătorii din România au de astăzi un program special, care le permite să navigheze în voie pe Internet.

Robobraille este o platformă cu serverul central în Danemarca, lansată în premieră pentru România la Cluj-Napoca şi care transformă orice document de pe internet în variantă braille sau în format audio.

Primii care vor beneficia de noul sistem sunt cei peste 200 de elevi ai Liceului pentru Deficienţi de Vedere din Cluj, dar şi cadrele didactice de aici. Programul este, însă, accesibil oricui şi este gratuit.

Programul funcţionează relativ simplu. Documentul care se vrea a fi transformat este selectat şi trimis în Danemarca, la roboţelul care îl converteşte în document braille, printat apoi la o imprimantă specială sau redat în format audio, pe care nevăzătorii îl pot asculta în căşti.

"Oricine are un calculator sau un laptop sau orice alt dispozitiv de pe care pot trimite un email, pot să trimită textul și vor primi înapoi un răspuns cu formtul alternativ", spune Tania Stevens, reprezentant RoboBraille.

Robobraille funcţionează în Danemarca din anul 2004 şi până acum a primit numeroase distincţii, printre care premiul pentru cea mai bună soluţie în domeniul educaţiei speciale.

 

Comenteaza