România, pe loc fruntaş la numărul emigranţilor aflaţi în penitenciarele din UE

România, pe loc fruntaş la numărul emigranţilor aflaţi în penitenciarele din UE
Potrivit datelor oficiale, aproape 3 milioane de români locuiesc în afara ţării lor în UE. În majoritatea cazurilor, românii sunt condamnaţi în Uniunea Europeană pentru infracţiuni neînsemnate, cum ar fi furturi din magazine, spargeri şi furturi din buzunare.

Potrivit unui studiu efectuat de o echipă de jurnalişti şi citat de EU Observer, Lituania ocupă primul loc în ceea ce priveşte procentajul de infractori aflaţi în detenţie în închisorile din UE din totalul de emigranţi ai acestei ţări în comunitatea europeană.

O echipă internaţională de jurnalişti a colectat date de la 25 de state pentru a prezenta aceste statistici pentru fiecare ţară UE în afară de Croaţia, Malta şi Cipru.

După Maroc care ocupă primul loc cu 11.700 de deţinuţi, în clasament urmează România cu 11.511 de cetăţeni români încarceraţi în penitenciarele din UE, apoi Albania (5.722), Turcia (4.798) şi Polonia (4.449).

Datele prezentate sunt din anul 2015 (2014, în cazul Franţei) şi prezintă un număr estimat, nu un număr precis, întrucât multe state au utilizat diferite metode pentru a obţine aceste informaţii, relatează mediafax.ro.

"În Germania, aproximativ 60 la sută dintre români sunt în închisoare din cauza furturilor şi acest lucru este destul de neobişnuit - majoritatea oamenilor se află în detenţie în urma unor delicte violente şi jafuri", a declarat Christian Walburg, doctor în Ştiinţe Infracţionale la Universitatea Wilhelm din oraşul german Munster.

EU Observer subliniază că majoritatea cetăţenilor români condamnaţi sunt săraci şi mulţi sunt discriminaţi acasă şi în afara ţării, iar mulţi dintre ei comit aceeaşi infracţiune de mai multe ori, asta înseamnând că se întorc deseori la închisoare pentru o serie de incidente minore.

Cu toate acestea, există bande de români implicate în activităţi de fraudă online, trafic de fiinţe umane şi furt din ATM-uri, mai comentează sursa citată.

Cel mai mare număr de deţinuţi români se află în Italia unde, de altfel, există şi cea mai mare comunitate de români, peste un milion.

Până în 2015, românii erau cea mai numeroasă naţionalitate din închisorile din Italia, însă în 2016 numărul lor a scăzut de la 2.893 la 2.825.

"Aceasta este pentru prima oară când valorile nu cresc. De ce?", întreabă Patrizio Gonnella, preşedintele asociaţiei Antigone, o organizaţie care militează pentru protejarea drepturilor civile.

"Sunt românii mai integraţi în Italia? Nu cred. Comit mai puţine infracţiuni? Nu cred. Poliţia şi sistemul juridic se concentează acum pe un alt tip de ameninţare. Acum trebuie să facem faţă terorismului. (...)", a mai spus el.

Din iunie 2015 până în iunie 2016 cei mai mulţi deţinuţi străini din Italia, precum şi din UE, sunt marocani.

"Presiunea acţiunilor teroriste ale Stat Islamic va schimba prejudecata care îi vizează pe români", spune Gonnella.

 

Comenteaza