Foto România votează. Ce îi motivează pe clujeni să meargă la urne

Vremea mohorâtă nu i-a împiedicat pe clujeni să își exprime dreptul la vot încă de la primele ore ale dimineții. Peste 102 mii de alegători au fost la urne până la ora 12, adică un procent de 16,88% din totalul de cetățeni cu drept la vot. Dintre aceștia, două mii au votat la una dintre cele șapte secții amenajate în Pavilionul "Expo Transilvania".

Un flux continuu de oameni intră în hală: vârstnici veniți în perechi, studenți cu paharul de cafea în mână, cupluri și părinți cu copii adormiți în brațe. Timpul mediu petrecut de fiecare în secție este de aproximativ trei minute. Nu sunt cozi, însă, la fel ca la alegerile europarlamentare din mai, votanții din alte localități așteaptă ceva mai mult decât ceilalți, până când datele din buletin le sunt trecute, de mână, pe listă.

Reporterii Ziua de Cluj au stat de vorbă cu mărăștenii care au luat cu asalt, încă de la ora 9.00, centrul expozițional din Groapă.

„Am venit să votăm cu speranța că va fi mai bine, pentru copii, pentru nepoți și pentru noi”, s-a confesat o pensionară, în timp ce se îndreaptă agale spre ieșirea din târg, ținând strâns brațul soțului său.

Un bărbat cu un copil de câțiva anișori de mână are o expresie voioasă pe chip: „Azi am votat pentru el”, a spus acesta privind spre băiat. „Am votat să îi fie lui mai bine, să nu trebuiască să plece de lângă noi”. Un alt tânăr tată cu un bebeluș la piept este ceva mai confuz în ceea ce privește motivația sa de a vota: „Nu am venit cu niciun gând în minte. Am pus ștampila și atât”, a afirmat acesta pe un ton serios.

O studentă grăbită, cu ochii mici și adormiți a mărturisit: „Vreau să fiu o parte a populației care se implică. Am votat pentru un candidat în care cred și care sper să câștige.”

În final, o doamnă cu un cățel în lesă a spus, cu resentiment: „La fel ca în ultimii 30 de ani, azi am votat pentru răul cel mai mic. ”

Afară, în loc de exit-poll, mărăștenii au fost așteptați de domnișoare cu jachete și trolere albastre, cu tablete în mână și întrebând în neștire: „Aveți un minut să răspundeți la un chestionar?”. Când au avut norocul ca cineva să se oprească, au continuat: „Ce produse de curățare ați folosit în ultimul an, dintre următoarele...?”.

Comenteaza