Romii au ocupat un parc din centrul Clujului. Dorm pe bănci, iar noaptea devastează zona GALERIE FOTO

Romii au ocupat un parc din centrul Clujului. Dorm pe bănci, iar noaptea devastează zona GALERIE FOTO
Clujenii spun că se feresc să mai vină cu copiii în parc din cauza mizeriei şi a mirosului pestilenţial.

O ceată compusă din aproximativ zece romi, adulţi şi copii, s-a stabilit de circa două săptămâni în Parcul Teatrului Naţional, cu pături şi aşternuturi, transformând băncile în paturi. Mai mult, pe timpul nopţii aceştia se-mbată şi fac praf coşurile de gunoi. Nu numai pe cele din parc, ci şi pe cele din împrejurimi.

„Ieri noapte aceştia au distrus toate coşurile de gunoi şi, în bătaie de joc, au urinat pe uşa chioşcului meu", mărturiseşte, negru de supărare, vânzătorul de ziare de la chioşcul din parc.

"De câteva zile nici nu mai am curajul să-mi aduc copilul la joacă din cauza mirosului pestilenţial şi a faptului că locul e ocupat tot timpul de ţigani. Şi-n plus observ că spaţiul nu mai arată a parc şi totul pare distrus pe-aici, ca după bombardament", remarcă, strâmbând din nas şi Ioana Forţ.

În timp ce povestim, un puşti, rom, bate mingea şi ţipă la noi, doar aşa, în glumă, ca să ne sperie. În tot acest timp, mama lui, Szabo Cociş Ioana, în vârstă de 30 de ani, e interogată de - nici mai mult, nici mai puţin - decât de patru poliţişti locali. Aceştia, la vederea aparatului foto, se risipesc precum potârnichile, deşi practic ceea ce făceau intra în atribuţiile lor. Pe o bancă alăturată, învelit până peste cap, doarme un alt băiat, cel de 14 ani al femeii.

"Sunt aici cu cei patru copii ai mei, cu un nepot şi cu alţi prieteni de familie, toţi evacuaţi, ca şi noi, de pe strada Coastei. Ceilalţi sunt duşi acuma prin oraş ca să ascundă aşternuturile şi alte bagaje fiindcă, aşa cum aţi văzut, poliţiştii ne-au ameninţat că ni le aruncă la gunoi. Tot insistă să dau copiii să-i crească statul, dar eu nu accept nici în ruptul capului aşa ceva, fiindcă şi eu am fost crescută de stat şi ştiu ce-nseamnă lucrul ăsta", explică Szabo Cociş Ioana.

Între timp îşi fac apariţia şi ceilalţi "locatari" ai parcului, după ce-au reuşit să-şi dosească prin locuri, numai de ei ştiute, bunurile. Liderul lor e Mirel Rostaş, un tânăr în vârstă de 21 de ani, care mărturiseşte, la rândul său: "Suntem toţi evacuaţi de pe Coastei şi am locuit o perioadă pe Cantonului, dar n-am rezistat acolo. Ioana de pildă era mereu bătută de bărbat, copiii la fel, aşa că ne-am hotărât să stăm aici până găsim ceva de lucru şi o gazdă".

Intervine în discuţie şi Szabo Cociş Ioana: "Vreau să vă mai spun că poliţiştii care vin tot timpul aici ne ameninţă mereu cu bătaia şi ne trimit să ne găsim culcuş pe malul Someşului. Sincer, n-avem ce căuta acolo şi nu ne vom duce la Someş decât siliţi..."

Povesteşte apoi că a pus de mai mult timp ochii pe camionul cu prelată parcat în spatele Teatrului Naţional, cu care instituţia îşi transportă în turnee decorurile, şi a vorbit cu paznicul să îi lase, pe timpul nopţii, să-şi facă un dormitor acolo, însă, din păcate, n-a găsit înţelegere din partea lui. Oricum, arată ea, va sta aici - împreună cu copiii şi prietenii săi - atâta timp cât va fi posibil şi Poliţia Locală nu-i va alunga, cu forţa.

Comenteaza