Romii cer, de la Cluj, acordarea de îndemnizații pentru supravieţuitorii holocaustului și a deportărilor în Transnistria

Romii cer, de la Cluj, acordarea de îndemnizații pentru supravieţuitorii holocaustului și a deportărilor în Transnistria

Preşedintele Uniunii Civice a Tinerilor Romi din România (UCTRR), Norbert Iuonaş, cere Guvernului şi conducerii Casei de Pensii să găsească o soluţie pentru romii care au fost victime ale Holocaustului şi care nu pot primi, din cauze birocratice, o indemnizaţie din partea statului pentru suferinţele pe care le-au îndurat.

Iuonaş a precizat că, potrivit Ordonanţei Guvernului 105/1999 pentru modificarea şi completarea decretului-lege nr 118/1990, romii care au fost victime ale deportărilor în Transnistria au dreptul la indemnizaţii din partea Casei de Pensii.

"În România în momentul de faţă avem aproximativ 200 de supravieţuitori romi care nu îşi primesc indemnizaţia de la Casa de Pensii deoarece au probleme la depunerea dosarelor. Pentru că în perioada respectivă şi şi în momentul de faţă este foarte greu de procurat documentul respectiv care să ateste că aceştia au fost supravieţuitori, iar în al doilea rând Casele de Pensii discriminează supravieţuitorii romi", a spus Iuonaş.

Acesta a participat, miercuri, la un eveniment care a avut loc la Prefectura Cluj pentru marcarea 'Zilei Rezistenţei Romilor', care are loc în 16 mai şi care aminteşte de revolta de la lagărul de concentrare aflat la Auschwitz-Birkenau, când prizonierii romi au opus rezistenţă gardienilor înainte de a fi trimişi la camerele de gazare.

"Ne-am gândit că acest eveniment este unul foarte important din punctul nostru de vedere pentru că tot timpul comemorăm tot felul de acţiuni în care romii au fost victime. Şi în această zi romii nu au fost victime, au fost pur şi simplu eroi, eroi pentru că au rezistat împotriva forţelor SS-iste şi este un act foarte important pentru minoritatea romă", a explicat Iuonaş.

Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România organizează de mai mulţi ani acţiuni în această zi, una dintre campaniile derulate de formaţiune fiind aceea de a-i ajuta pe supravieţuitorii deportărilor în Transnistria să determine autorităţile române să le recunoască drepturile.

Prin organizarea 'Zilei Rezistenţei Romilor' formaţiunea încearcă să aducă în atenţia publică un moment istoric pentru etnia romă şi să transmită un mesaj contra rasismului.

Comenteaza