Romii cer verificarea toxicităţii rampei Pata Rât, unde locuiesc mii de ţigani

Romii cer verificarea toxicităţii rampei Pata Rât, unde locuiesc mii de ţigani
O organizaţie a persoanelor de etnie rromă cere Direcţiei de Sănătate Publică din Cluj prelevarea unor mostre de sol, apă şi aer pentru a verifica toxicitatea mediului în care locuiesc câteva mii de ţigani, groapa de gunoi de la Pata Rât.

Asociația Amare Prhala reclamă prin Centrul de Incluziune Sociala pentru Persoanele de Etnie Roma Nord-Vest (CISPER N-V) condițiile toxice de locuire și de muncă din apropierea gropii de gunoi a orașului Cluj-Napoca și cere implicarea mai accentuată a mediatorilor sanitari la Pata Rât. Aceştia ar urma să prezinte printre altele evidenţa bolilor cronice din acele comunităţi. ONG-ul mai cere instituțiilor publice abilitate asigurarea unor servicii medicale primare în cabinetul medical care există deja la rampa de gunoi şi este dotat cu instrumentele necesare. În schimb, aici nu există medici.

De menţionat, întreaga campanie, care include şi o serie de mese rotunde cu instituţii implicate şi actori ai societăţii civile, este finanţată de Uniunea Europeană, în cadrul proiectului "Crearea și funcţionarea structurilor de asistenţă axate pe ocuparea forței de muncă - Centre de incluziune socială pentru persoanele de etnie romă".

 

Comenteaza