Romii din Cluj, încurajaţi să-şi declare etnia la recensământ. "Numeroase persoane rome refuză să îşi declare identitatea etnică"

Romii din Cluj, încurajaţi să-şi declare etnia la recensământ.
Romii din Cluj sunt încurajaţi să-şi declare etnia la recensământul care începe în 20 octombrie, într-o campanie finanţată cu bani europeni de către Centrul de Incluziune Socială pentru Persoanele de Etnie Romă (CISPER Nord-Vest) Cluj-Napoca, care are loc în această săptămână.

Titlul campaniei parafrazează procesul memorandiştilor (1894) şi al afirmării naţionale române în Transilvania, când doctorul Ioan Raţiu a protestat împotriva politicii de deznaţionalizare a regimului austro-ungar, declarând că „Identitatea unui popor se afirmă, nu se discută, explică Pavel Doghi, coordonatorul CISPER Nord-Vest.

Campania se desfăşoară în localităţi şi zone unde trăiesc comunităţi de romi din apropierea oraşului Cluj-Napoca, la Cojocna - mâine, în Floreşti - joi şi la Pata Rât - vineri. "În timpul campaniei vor fi oferiţi fluturaşi care încurajează etnicii romi să îşi declare etnia", a mai spus Doghi.

Rezultatele celui mai recent recensământ al populaţiei, realizat în 2002, arată că populaţia romă numără 535.250 persoane, respectiv 2,5% din totalul populaţiei României, fiind a doua minoritate etnică din punct de vedere numeric.

"Datele din 2002 sunt privite cu reticenţă de cercetători şi reprezentanţi ai comunităţii rome. Din diferite motive, incluzând teama de stigmatizare şi memoria persecuţiilor istorice, numeroase persoane rome refuză să îşi declare identitatea etnică în faţa recenzorului", a explicat Doghi.

Comenteaza