Ruina de la capătul Mănăşturului rămâne în paragină. Nu s-a rezolvat litigiul

Ruina de la capătul Mănăşturului rămâne în paragină. Nu s-a rezolvat litigiul
Ceea ce, în urmă cu două decenii, trebuia să fie un spital modern a ajuns o ruină. Deşi de aproape zece ani destinaţia proiectului s-a schimbat în construirea unui campus universitar, nici noul obiectiv nu a avut parte de mai mult noroc.

Iniţial, construirea unui spital regional de urgenţă din Cluj-Napoca a fost demarată de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică în 1994, iar lucrările pe terenul de 21.000 mp au început în anul următor, în luna aprilie. Lucrările, făcute de firma TCI Contractor General Cluj-Napoca, aveau un termen de finalizare de patru ani, dar au fost oprite în 1995.

Construcţia de pe terenul situat în capătul cartierului Mănăştur pare urmărită de ghinion. În iulie 2006, în urma unei alte hotărâri de Consiliu Judeţean, s-a aprobat transmiterea clădirii cu titlu gratuit din proprietatea privată a judeţului Cluj în proprietatea statului, în administrarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării "în vederea realizării sediilor Liceului de Muzică «Sigismund Toduţă» şi Academiei de Muzică «Gheorghe Dima»", dar nici acest proiect nu s-a finalizat.

Săptămâna trecută, consilierul local Ioan Bîldea a adresat o cerere către Academia de Muzică "Gheorghe Dima" prin care a solicitat informaţii cu privire la situaţia juridică a terenului din cartierul Mănăştur. "Vă comunicăm faptul că, după cunoştinţa noastră, nu ar exista cereri de retrocedare a terenului de 20.071 mp, proprietate publică a Statului Român, situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Bucium nr.5. Vă informăm că, în prezent, Academia de Muzică „Gheorghe Dima" face eforturi pentru a intabula terenul de 20.071 mp şi construcţia în suprafaţă desfăşurată de 3.700 mp, pe numele Statului Român, prin M.E.C.S., în administrarea Academiei de Muzică", se arată în răspunsul solicitării.

Contactat de Ziua de Cluj, rectorul Academiei de Muzică a explicat că, de fapt, terenul este încă în litigiu şi până problema nu este soluţionată definitiv, nu se poate interveni în niciun fel. "Ce pot să spun acum e că acel teren, care este în suprafaţă de 20.071 de metri patraţi în acest moment încă este în litigiu, în sensul că nu s-au rezolvat toate problemele de litigiu cu retrocedarea celor care au cerut-o, dar Academia de Muzică a fost mandatată de către Ministerul Educaţiei ca principal administrator al acestui teren. În urma hotărârilor protocolului existent între Consiliul Judeţean pe de-o parte şi Ministerul Educaţiei pe de altă parte, a unei hotârâri de Guvern existente şi o hotărâre a Consiliului Judeţean prin care acest teren a fost atribuit Academiei de Muzică; deci în momentul acesta, academia se află într-o fază foarte înaintată de a încerca intăbularea acestui teren pentru construcţia campusului universitar", a precizat Vasile Jucan, rectorul Academiei de Muzică din Cluj.

În 2012, Jucan aproxima că litigiile vor dura încă "cel puţin cinci ani". Cu toate acestea, academia nu renunţă nici acum la ideea valorificării terenului pe care se intenţionează construirea unui campus studenţesc. Studiul de fezabilitate a fost realizat de câţiva ani buni, însă dată fiind natura juridică a terenului, nu a putut fi pus în aplicare. Proiectul este gândit în aşa fel încât să înceapă prin amenajarea clădirii principale, pe amprenta acesteia. "Avem studiul de fezabilitate pe acea amprentă care se găseşte şi pe aia putem să şi construim mai departe. Lumea trebuie să înţeleagă că nu se poate trece peste hotărâri care există în momentul acesta, iar Academia de Muzică îşi urmează cursul firesc spre intăbulare şi construcţia unui campus", a precizat Jucan.

Între timp, terenul este nefolosit, clădirea zace abandonată, iar vegetaţia a invadat ruina şantierului care promitea o investiţie importantă pentru Cluj-Napoca. Chiar dacă proiectul este în continuare blocat, se fac planuri pentru utilizarea optimă a spaţiului de peste 20.000 de metri patraţi. Pe terenul din Mănăştur ar urma să se construiască un sediu al Academiei, precum şi mai multe unităţi de cazare pentru studenţi. În cazul în care proiectul va primi "undă verde" la construit, costurile viitorului imobil pot reprezenta probleme - „Avem promisiuni de finanţare de la Minister, nu ştim orizontul de timp, dar ar fi bine să mergem pe fonduri structurale", mărturiseşte Vasile Jucan. Pe de altă parte, Bîldea precizează că în cazul în care Academia de Muzică nu va primi finanţarea necesară, terenul ar putea fi predat unei alte universităţi care dispune de resursele financiare necesare unui proiect de o asemenea anvergură.

"Dacă Academia de Muzica nu reuşeşte să găsească finanţare pentru proiectul ei de construire a unui sediu şi a unui campus, atunci terenul ar trebui predat, de exemplu, unei alte universităţi care dispune de resurse financiare şi care ar putea să construiască acolo câteva cămine studenteşti. Clujul duce lipsă de locuri de cazare pentru studenţi, iar terenul pe care se află o cladire abandonată de foarte mulţi ani stă nefolosit fără niciun fel de perspectivă clară", a precizat consilierul local Ioan Bîldea pe profilul său o pe o reţea socială.

Comenteaza