Breaking news Update S-a prăbușit un MiG de la baza militară din Cluj / Ce s-a întâmplat cu pilotul

S-a prăbușit un MiG de la baza militară din Cluj / Ce s-a întâmplat cu pilotul

O aeronavă MiG 21 LanceR, din cadrul Bazei 71 Aeriană Cîmpia Turzii, care efectua un zbor de instrucție, s-a prăbușit marți, în județul Mureș, tansmite MApN.

UPDATE: Pilotul aeronavei este transportat cu un elicopter SMURD la un spital din Târgu Mureş, informează Inspectoratul General al Aviaţiei. Se află în stare stabilă, fiind conştient şi cooperant. Acuză dureri lombare.

Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de specialişti. Parchetul Militar Cluj Napoca se ocupă de ancheta, procurorul se îndreaptă către locul accidentului. MIG-urile vor fi oprite la sol până când se va stabili cauza acestei prăbușiri.

Avioanele MiG sunt unele dintre cele mai vechi din dotarea armatei. Primele au fost achiziţionate în 1962
Forţele Aeriene Române au iniţiat în anul 1992 un program de modernizare a aparatelor MiG 21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne. În prezent sunt în serviciu doar avioane modernizate MiG 21 Lancer A (pentru misiuni aer-sol), Lancer B (versiune de instruire) şi Lancer C (optimizate pentru misiuni aer-aer).

Avionul este echipat cu un scaun de catapultare KM-1M, ce asigură salvarea echipajului la înălţime 0 şi o viteză minimă de 130 km/h.

Avioanele MiG au o lungime de 14,5 metri, înălţimea de 4,1 metri şi anvergura de 7,15 metri. Greutatea avionului gol este de 5.750 de kilograme, iar greutatea maximă la decolare trebuie să nu depăşească 10.400 de kilograme.

______________________________

Aeronava s-a prăbușit, în jurul orei 14.30, în apropierea localității Dedrad, județul Mureș, într-o zonă nelocuită, precizează Ministerul Apărării.

Avionul efectua un zbor de instrucție și decolase de la Baza Aeriană 71 Câmpia Turzii. Pilotul a reușit să execute manevra de catapultare și este în stare stabilă, conștient și cooperant cu echipele de intervenție ajunse la fața locului.

Conducerea bazei aeriene a pus în aplicare de urgență planul de intervenție în astfel de situații, iar o comisie numită la nivelul Statului Major al Forțelor Aeriene se va deplasa la locul prăbușirii pentru investigarea evenimentului.

Comenteaza