Sănătatea clujeană intră în grevă generală

Sănătatea clujeană intră în grevă generală
Peste 300 de angajaţi din două spitale din judeţul Cluj nu şi-au primit bonurile de masă în acest an. Managerii unităţilor medicale se plâng că banii nu le ajung nici măcar pentru plata salariilor.

300 de medici, asistente şi infirmiere din spitalele municipale din Gherla şi Huedin nu şi-au primit tichetele de masă în acest an. Sindicatul Sanitas, prin confederaţia CNSLR Frăţia, a trimis Guvernului o adresă prin care solicită o finanţare adecvată a sistemului sanitar. În caz contrar, sindicaliştii ameninţă cu proteste. Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate (CAS) ar putea prelungi perioada de contractări cu spitalele, aşa că cei 300 de salariaţi ar putea rămâne, în continuare, fără tichete de masă.

Ei spun că iau în calcul şi organizarea unei greve.

"Luăm în calcul acest aspect. Am avut o şedinţă a consiliului naţional al Sanitas la Bucureşti, în 25 aprilie, în care s-au analizat problemele existente la nivel judeţean. A reieşit un fond mare de nemulţumiri din partea angajaţilor de unităţi sanitare care nu-şi mai primesc drepturile. Două unităţi spitaliceşti din Gherla şi Huedin care nu au mai acordat tichetele de masă în acest an", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, liderul Sindicatului Sanitas Cluj, Ştefan Roman. În cazul Spitalului Municipal din Huedin, cei 250 de angajaţi au renunţat la bonurile de masă în 2010 pentru a pune unitatea medicală pe picioare."Bonurile de masă s-au acordat sporadic înainte de 2010. Spitalul avea un status hotelier deplorabil în 2010, aşa că atunci am stabilit, împreună cu toţi angajaţii, ca banii de bonuri să fie utilizaţi pentru investiţii în spital. Aşa am reuşit să avem o instituţie medicală modernă, însă şi personalul trebuie recompensat, iar acum nu putem să acordăm tichetele de masă. Creditele nu ne ajung nici pentru salariile din noiembrie şi decembrie", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, managerul spitalului din Huedin, Viorica Costin. În cazul spitalului municipal din Gherla, cei 144 de angajaţi ar putea să primească bani pentru tichetele de masă astăzi. "Angajaţii nu au primit bonurile de masă din luna ianuarie. Banii îi avem într-un fond de rezervă. Banii nu ajung pentru plata salariilor din ultimul trimestru al anului în curs. Mâine (astăzi - n.r.) va fi şedinţă extraordinară a Consiliului Local şi se va da suma de 10 miliarde pentru noi, pentru fondul de rezervă. Nu am înţeles de ce trebuie să intrăm în fondul de salarii. Noi ne bugetăm din fonduri proprii, nu cunosc explicaţia", a arătat managerul spitalului din Gherla, pentru ZIUA de CLUJ, Liana Turdean. CAS Cluj susţine că perioada de contractare a serviciilor medicale s-ar putea prelungi. "Conform programului iniţial, contractarea serviciilor cu frunizorii de asistenţă medicală trebuie să aibă loc până în 30 aprilie. Este posibil, însă, ca aceasta să fie prelungită", au explicat reprezentanţii CAS Cluj.

 

Comenteaza