Sapientia şi-a inaugurat un sediu de 5 milioane de euro VIDEO

Sapientia şi-a inaugurat un sediu de 5 milioane de euro VIDEO
Clădirea adăposteşte un studio de televiziune HD, precum şi un spaţiu gândit ca sală de judecată pentru studenţii de la Drept.

 

Investiţia în sediul Facultăţii de Ştiinţe şi Arte (FSA) al Universităţii Sapientia de la Cluj-Napoca a costat peste 5 milioane de euro şi a fost suportată, în proporţie de 90%, de Guvernul Ungariei. Aici vor avea cursuri 300 de studenţi ai FSA.

Construcţia a fost ridicată pe terenul Episcopiei Reformate şi are 5.468 mp. Suprafaţa utilă este de 3.689 mp. Clădirea a fost dotată cu un amfiteatru de 200 de locuri, ce întruneşte cerinţele Uniunii Europene, având şi cabine pentru traduceri şi un studio de televiziune de 200 mp. Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Sapientia, acest studio conţine şi tehnică de filmare high-definition (HD), din care ar putea fi transmise emisiunile televiziunii maghiare.

Studenţii la Drept vor avea la dispoziţie un spaţiu gândit ca sală de judecată. Terenul pe care s-a construit facultatea se află pe Calea Turzii, în vecinătatea Liceului de Coregrafie, fiind obţinut de Sapientia în baza unei tranzacţii pe care a încheiat-o, în 2007, cu Episcopia Reformată.

„De multă vreme ne-am dorit o clădire în care să ne derulăm activitatea, o formă de învăţământ în care nimeni să nu ne înveţe cum să ne creştem copiii. Clădirea a fost construită într-o perioadă de criză a comunităţii maghiare din Cluj, dar şi a crizei din Ungaria. Clădirea a fost ridicată cu sacrificii, care nu vor fi uitate", a declarat Kato Bella, episcop reformat şi preşedintele Fundaţiei Sapientia.

La inaugurarea edificiului a participat şi vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen. „E o sarcină umanitară că ne păstrăm identitatea culturală. Supravieţuirea naţiunii maghiare se face printr-un sistem de învăţământ. Ţara mamă trebuie să îngrijească comunitatea academică de pretutindeni. E o garanţie pentru dezvoltarea cauzei naţionale maghiare", a punctat viceprim-ministrul Ungariei, Zsolt Semjen.

La ceremonia de inaugurare a unităţii clujene de învăţământ superior, care a avut loc ieri, au participat şi Laszlo Tokes, vicepreşedinte al Parlamentului European, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, precum şi Peter Eckstein Kovacs, fost consilier prezidenţial. „Ne exprimăm mulţumirea către guvernul ungar, care a sprijinit învăţământul maghiar din Transilvania. Comunitatea academică de la Cluj va reprezenta interesele comunităţii academice maghiare din toate oraşele ţării", a spus Tonk Marton, decanul FSA.

FSA, de pe Calea Turzii, are, în total, spaţii disponibile pentru 450 de studenţi, la specializările Fotografie - cinematografie - media, Drept, Relaţii internaţionale şi Ştiinţa mediului. „Avem dreptul la autonomia universitară. E important să creăm spaţii în care comunitatea să se dezvolte. Am declarat această clădire ca simbol, ne putem identifica cu ea. Vă mulţumesc pentru comunitatea creată aici. Nu e o universitate de stat, dar e una publică", a spus la rândul său David Laszlo, rectorul Universităţii Sapientia.

În cadrul festivităţii au fost decernate două premii „Bocskai", profesorilor Sandor Tonk - primul rector al Universităţii şi primul preşedinte al Fundaţiei Sapientia (post mortem) şi lui Pál Szilagyi, fostul rector a universităţii, actualul consilier a rectorului, o distincţie post-mortem şi una de profesor emerit.

 

 

Etichete
Comenteaza