Scăderi drastice pentru rezidențialul nou din Cluj. VEZI suprafaţa autorizată în 2017

Scăderi drastice pentru rezidențialul nou din Cluj. VEZI suprafaţa autorizată în 2017
În toată ţara se construieşte pe bandă rulantă, însă Clujul dă semne că se apropie de saturaţie. S-a înregistrat o scădere drastică a suprafeței autorizate.

ZIUA de CLUJ a scris, într-un articol anterior, că 56 de proiecte imobiliare de anvergură sunt blocare de către municipalitate din motive de depășire a portabilității arterelor rutiere. Este vorba despre Borhanci, Sopor, Câmpului, Bună Ziua, zone unde se presupune să existe o legătură cu centura metropolitană. Mai multe detalii AICI. 

VEZI ŞI "Blocarea proiectelor imobiliare datorită traficului local este o decizie greșită". Observațiile unui cunoscut avocat

În primele 10 luni ale anului 2017, numărul autorizațiilor de construire emise a crescut cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor disponibile la Institutul Național de Statistică. Județul Cluj, a cărui reședință este vedeta rezidențialului autohton din ultima vreme, Cluj-Napoca, a înregistrat o scădere drastică a suprafeței autorizate, scrie cpi.imobiliare.ro. 

În primele 10 luni ale anului în curs, au fost emise autorizații de construire pentru locuințe pentru o suprafață de 8,1 milioane mp utili, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Această valoare reprezintă o creștere de 8% față de perioada similară (ianuarie-octombrie) din 2016, când au fost eliberate autorizații de construire pentru o suprafață de 7,5 milioane mp.

Cum stau lucrurile, din perspectiva suprafeței totale pentru care au fost emise autorizații de construire, în București (exclusiv Ilfov) și județele ale căror reședințe reprezintă principalele piețe rezidențiale din România (Cluj, Timiș, Brașov, Constanța, Iași).

În aproape toate județele plus municipiul București, suprafața utilă de locuințe pentru care au fost emise autorizații de construire în primele 10 luni din 2017 a crescut cu procente cuprinse între 9,45% (Timiș) și 60,98% (București), comparativ cu perioada similară din 2016.

Aceste creșteri indică în mod clar un interes în creștere al dezvoltatorilor imobiliari și al persoanelor fizice care construiesc, în prezent, locuințe ce urmează a fi finalizate în 2018 sau în 2019 (finalizarea unei construcții rezidențiale durează între unu și doi ani, în funcție de complexitatea și mărimea clădirii).

În Cluj-Napoca însă, lucrurile au intrat pe o pantă puternic descendentă în primele zece luni ale anului în curs, cel puțin din perspectiva suprafeței utile de locuințe pentru care au fost emise autorizații de construire.

În județul Cluj, în intervalul ianuarie-octombrie 2017 au fost emise autorizații de construire pentru o suprafață utilă de 513.975 de metri pătrați, în scădere semnificativă față de aceeași perioadă din 2016, când au fost emise autorizații de construire pentru o suprafață utilă de 1,1 milioane mp.

 

Untitled

VEZI ŞI Anti-ţepe! Ce condiţii pune Primăria pentru a acorda autorizaţie de construire

Comenteaza