Scandal la azilul Kamil

Scandal la azilul Kamil
Un conflict a izbucnit la azilul, din cartierul Zorilor, care aparţine Asociaţiei Maghiare a Handicapaţilor Motori.

Reprezentanţii Asociaţiei Maghiare a Handicapaţilor Motor au intrat într-un conflict cu un vecin cu care împart un drum de acces. După ce în luna decembrie, Azilul Kamil din cartierul Zorilor a fost zguduit de un scandal cu privire la condiţiile în care locuiesc bătrânii internaţi aici.

Clujeanul Teodor Morar locuieşte pe strada Pădurii nr. 3C, în apropierea azilului Kamil, aflat în proprietatea Asociaţiei Maghiare a Handicapaţilor Motor de pe strada Pădurii nr. 11. „Toate problemele au început de la drumul de servitute pe care îl am din anul 1998, de când am cumpărat terenul pe care mi-am cumpărat casa de la foştii proprietari. Aceştia erau obligaţi să îmi dea un drum de servitute pentru că altfel nu aveam cum să intru în curtea casei mele", a explicat Teodor Morar. „Toate au fost bune, iar foştii proprietari mi-au făcut un act notarial pentru a-mi putea construi canalizarea pe acel drum de servitute. În anul 2001, cei de la azilul Kamil au cumpărat terenul din spatele casei mele şi drumul de servitute de la foştii proprietari", a explicat bărbatul, care a arătat că deţine documente prin care dovedeşte că are dreptul de a utiliza drumul de acces către casa sa. „Există acte notariale prin care este specificat atât dreptul meu de proprietate, cât şi dreptul de a folosi drumul de servitute. Acest drum este trecut în cartea funciară. Doamna (Tokay Rozalia, preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Motor - n.red) de la Azilul Kamil spune că este drumul ei şi că face ce vrea cu el. Eu am primit o notificare în 13 decembrie 2012 prin care am fost somat să demontez tot, să aduc drumul de servitute cum a fost. În notificare spunea că atunci când am betonat drumul de servitute nu am primit aprobare de la ea. Nici nu aveam cum să fac acest lucru pentru că ea a cumpărat terenul în anul 2001, iar eu l-am cumpărat în anul 1998, iar drumul exista. Dacă îmi ia drumul de servitute, nu am cum să intru pe proprietatea mea, la casa mea. Doamna, de când a cumpărat drumul, mi-a spus că doreşte să îmi cumpere casa ca eu să nu văd, să nu aud nimic", a adăugat Morar. El aduce şi acuzaţii cu privire la activităţile din cadrul azilului Kamil. „Aici e un hotel mascat. Este aici azil de bătrâni, dar vara este plin de turişti străini. Vin autocare întregi de oameni. Unde îi pune pe bătrâni, ce face cu ei, nu ştiu. Ea se fereşte de mine şi vrea să mă alunge", a precizat bărbatul.

În notificarea primită de familia Morar în luna decembrie a anului 2012 se arată următoarele: „Vă solicităm să desfiinţaţi canalizarea amplasată abuziv pe proprietatea noastră, să spargeţi betonul pe care l-aţi turnat fără acordul nostru pe terenul ce ne aparţine şi să nivelaţi pământul spart, să încetaţi amplasarea tomberonului dumneavoastră de gunoi pe proprietatea subscrisei, să îndepărtaţi crengile pomilor dumnevoatră care trec gardul şi între proprietatea noastră, să scoateţi numărul imobilului şi cutia poştală de pe proprietatea noastră şi să încetaţi la sfârşitul celor 30 de zile folosirea proprietăţii noastre pentru acces la proprietatea dumneavoastră deoarece ulterior acestui moment vom bloca în mod definitiv poarta".

Pe de altă parte, Rozalia Tokay, preşedintele Asociaţiei Handicapaţilor Motor, susţine că acuzaţiile vecinului său sunt neîntemeiate şi că a primit o autorizaţie de construire în zona drumului respectiv. „El nu are niciun drept în afară de intrat şi de ieşit pe drumul de servitute. Până când instanţa va da un verdict, el are dreptul de a intra. În ceea ce priveşte canalizarea, proprietarul terenul trebuie întrebat. Eu nu am fost întrebată dacă sunt de acord să îşi pună canalizarea acolo. Eu am cumpărat prima terenul şi i-am permis accesul ca să îşi construiască casa. Noi nu am avut rea intenţie, dar din orice prostie cheamă poliţia. Nu am avut intenţia niciodată ca să cumpăr casa lui", a spus Tokay.

Primăria: „Conflictul se poate rezolva pe cale amiabilă sau prin intermediul instanţei"

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca au făcut un control în zonă. „Inspectorii Serviciului Control Urbanism şi Disciplina în Construcţii au efectuat verificări în locaţia sesizată, constatându-se că lucrările de construire au fost executate în baza autorizaţiei de construire nr. 1112/2010, cu termen de execuţie de 42 de luni, în care sunt stipulate şi amenajările exterioare, autorizaţie respectată până la momentul controlului. În conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991-republicată (privind autorizarea lucrărilor de construcţii - n.red),dl.Morar Teodor are posibilitatea de a solicita consultarea şi vizualizarea documentaţiei care a stat la baza eliberării autorizaţiei de construire nr. 1112/2010 la Direcţia Urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. În cazul în care dl. Morar Teodor consideră că emiterea autorizaţiei de construire sus menţionate s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale sau că îi lezează drepturile, iar lucrările de execuţie îi afectează proprietatea, are posibilitatea de a rezolva pe cale amiabilă divergenţele apărute sau de a se adresa instanţelor judecătoreşti în vederea reglementării tuturor divergenţelor apărute", au transmis reprezentanţii primăriei.


Acuzaţii grave cu privire la îngrijirea bătrânilor de la Kamil

Jurnalistul clujean Bogdan Roşca a descris, în luna decembrie, pe blogul personal, condiţiile din azilul Kamil, unde l-a internat timp de o lună pe tatăl său. El descria atunci azilul ca fiind unul „de exterminare".

 

 

Etichete
Comenteaza