Scandal pe viitorul sediu al Inspectoratului Şcolar. Ce răspund şefii instituţiei la acuzele bisericii VIDEO

Scandal pe viitorul sediu al Inspectoratului Şcolar. Ce răspund şefii instituţiei la acuzele bisericii VIDEO
Un nou scandal a izbucnit cu privire la noul sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj a cărei construcţie a început după un an şi jumătate de blocaj.

Lucrările la noul sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj şi al Clubului Sportiv "Viitorul" au început după aproape doi ani de blocaj la sfârşitul lunii trecute, iar reprezentanţii Bisericii Reformate vor stoparea lucrărilor, în condiţiile în care cele două instituţii funcţionează în spaţii pentru care, lunar, plătesc o chirie de 50.000 de lei.

Viitorul sediu al ISJ Cluj va fi construit pe un teren situat în spatele Bisericii Reformate cu două turnuri din centrul oraşului. Ieri, printr-un comunicat de presă, Parohia Reformată a susţinut că a fost înşelată şi că nu şi-a dat acordul pentru planurile după care se construieşte clădirea. Pe de altă parte, conducerea ISJ Cluj susţine că nu a existat nicio modificare a planurilor de construcţie a clădirii faţă de cele pentru care şi Parohia Reformată şi-a dat acordul de principiu. Terenul pe care e construit sediul ISJ Cluj, de 4.830 metri pătraţi, se află în proprietatea Statului Român şi în administrarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. El a fost donat în 1964 către Stat de către Consiliul Parohial, dar oficialii confesiunii religioase spun că au fost "siliţi de organele de represiune ale statului comunist". Procesul pentru revendicarea şi retrocedarea terenului, intentat în 2003, a fost pierdut la toate instanţele naţionale, dar şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. "În urma pierderii acestui proces la toate nivelele justiţiei din România, în anul 2006 am apelat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strassbourg, dar cererea noastră a fost respinsă şi de către acest for", spun oficialii confesiunii religioase. În anul 2007, parohia a intentat un nou proces pentru validarea condiţiilor cuprinse în actul de donaţie din 1964. Acestea se referă la construirea unui pod peste Canalul Morii în vederea desfiinţării traversării lotului parohiei pentru accesul la terenul de sport, respectiv modificarea împrejmuirii cu respectarea suprafeţei de teren deţinut de biserică. Drept rezultat, fâşia de teren aflată la vest de baza sportivă în care a fost intercalată o porţiune din terenul Statului, i-a revenit în întregime bisericii.

Conform comunicatului Parohiei Reformate 2 din Cluj, aceasta şi-a dat acordul de principiu, în anul 2009, pentru a se construi pe terenul de sport, "conştient fiind de faptul că, deoarece biserica este monument istoric, în zona de protecţie a acestuia se pot ridica numai clădiri în concordanţă cu anturajul". Aceştia susţin şi că "în anul 2011 Primăria Cluj-Napoca a autorizat construirea unui complex sportiv, incluzând şi sediul administrativ al ISJ (cu denumirea de „anexe"), pe baza unui proiect despre care Consiliul parohial nu a avut cunoştinţă, drept pentru care nu a putut să-şi dea nici acordul pentru acel proiect", susţin oficialii Parohiei Reformate, care şi-au retras în luna februarie a acestui an acordul de principiu dat pentru construirea lucrării în anul 2009. "În octombrie 2012 a fost depusă la Guvernul României, la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, la Instituţia Prefectului Judeţului Cluj, la Consiliul Judeţean Cluj şi la Primăria Municipiului Cluj-Napoca o petiţie semnată de 2.433 persoane, la iniţiativa Asociaţiei „Kelemen Lajos" pentru Ocrotirea Monumentelor împreună cu Eparhia Reformată din Ardeal şi Parohia Reformată Nr. 2 din Cluj, împotriva construirii „Complexului de dotări sportive, spaţii anexe şi amenajări exterioare", aşa cum a fost autorizat, atenţionând şi asupra faptului că, autorizaţia s-a obţinut prin inducerea în eroare", au precizat reprezentanţii Parohiei Reformate.

Pe de altă parte, Valentin Cuibus, şeful ISJ Cluj, consideră acuzaţiile reformaţilor ca fiind neîntemeiate. "Lucrările au fost blocate un an şi jumătate din cauza unor conflicte care nu au nicio legătură cu învăţământul sau cu construcţiile din judeţul Cluj. Absolut toate actele sunt în regulă şi nu s-au făcut făcut modificări faţă de aprobările iniţiale din anul 2009", a declarat Cuibus. Acesta a explicat necesitatea construirii unui sediu pentru ISJ Cluj şi pentru Clubul Sportiv "Viitorul". "ISJ-ul şi Clubul sportiv plătesc în fiecare lună chirii în valoare de 50.000 de lei, în condiţiile în care lucrările au fost blocate un an şi jumătate, iar apoi am primit descărcarea arheologică", a adăugat şeful ISJ. Valoarea totală a proiectului este de 24 de milioane de lei din care opt milioane sunt destinate sediului ISJ Cluj,iar 16 milioane sediului Clubului Sportiv "Viitorul".

Comenteaza