Scandalul învăţătoarei de la Sigismund Toduţă a luat o turnură neaşteptată. Directorii şi-au dat demisia

Scandalul învăţătoarei de la Sigismund Toduţă a luat o turnură neaşteptată. Directorii şi-au dat demisia
Indignaţi că învăţătoarea Monica Chiorean de la Liceul de Muzică Sigismund Toduță, înregistrată în timp ce a strigat la un elev din clasa I şi l-a făcut nebun, tâmpit şi "jumătate de creier", nu va fi forţată să părăsească învăţământul, directorii şcolii au decis să-şi dea demisia.

 

Conform deciziei luate de Consiliul de Administraţie, învăţătoarei nu i se va desface contractul de muncă pentru comportamentul său. În urma votului secret, a scăpat doar cu tăierea salariului cu 15% pe o durată de şase luni. În aceste condiţii, directorul Vasile Sândean-Ovadiuc și directorul adjunct Tunde Kállay-Miklós şi-au înaintat demisiile către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ). 

"În urma prezentării raportului întocmit de comisia de cercetare disciplinară, directorul instituției a propus sancționarea cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă al salariatei. Consiliul de Administrație a hotărât prin vot secret respingerea propunerii, preferând sancționarea învățătoarei cu diminuarea salariului de bază cu 15% pe o perioadă de 6 luni, conform dispozițiilor art. 280, al. 2 din Legea nr. 1/2011. În aceste condiții directorii și-au înaintat demisia către ISJ", informează reprezentanţii liceului. 

Scandalul a pornit la începutul lunii aprilie, după ce tatăl unei eleve din clasa I a pus în ghiozdanul acesteia un reportofon, cu ajutorul căruia Monica Chiorean a fost înregistrată în timp ce înjura copiii. 

Ulterior, părinţii elevei au decis să-şi mute fiica la o altă şcoală, după care au sesizat Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, care a deschis o anchetă. În înregistrare, se aude cum învăţătoarea îl face nebun, tâmpit şi "jumătate de creier" pe un elev.

"Mă, tu eşti nebun la cap, unde dracu ai văzut, de ce scrii zero, mă, băiatule? Mă, tu eşti normal la cap? Tu eşti întreg la cap, unde dracu ai văzut tu cu zero? Tu nu îţi poţi reveni la nivelul colegilor tăi? Du-te naibii în pregătitoare, du-te în grădiniţă. Pleacă în pregătitoare. Incapabil să se concentreze. Mă, băiatule, tu eşti întreg? Unde îţi stă capul, vino dracului la catedră, să te păzesc ca pe un copil mic. Soarele cui l-a făcut de copil. Jumătate de creier. Vino aici cu scaunul să stai la masă, să fii supravegheat ca bebeluşii. Bebeluş", a spus învăţătoarea.

Aceasta i-a pus pe ceilalţi elevi să îi strige în cor colegului lor: "Trezeşte-te!". "Încă aşa ceva nu mi-a fost dat să văd în viaţa mea. Mă mir că nu dormi pe masă, tu te culci noaptea? Văd că sforăi în continuare fără sunet. Să mor io dacă înţeleg ce vrei să spui, după ce Dumnezeu mai vii la şcoală, ca să ai de unde să mergi acasă? Mă, tu eşti tâmpit de tot?", se mai aude în înregistrare.

Faptele sale au adus reacţii dure din partea Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Cluj, care a denunțat comportamentul ei şi a cerut demiterea sa. Membrii CJE Cluj au susţinut că este inadmisibil ca învățământul românesc să se confrunte cu astfel de situaţii, iar drepturile elevilor să fie încălcate de către cadre didactice. În opinia lor, faptele comise de învăţătoarea de la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă" reprezintă un abuz care ar putea avea repercursiuni severe în dezvoltarea copiilor.

Mai mult, i-au îndeamnat pe părinții elevului vătămat să intenteze o plângere penală împotriva învățătoarei, sub acuzarea de abuz în serviciu, șantaj și hărțuire a minorului fără capacitate de exercițiu.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că a cerut Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj suspendarea din funcţie a Monicăi Chiorean.

În urma incidentului, ISJ Cluj a deschis o linie telefonică gratuită unde părinţii pot reclama comportamentul cadrelor didactice.

Comenteaza