SCANDALUL PLĂCUȚA. Ministrul Kelemen cere ”îndepărtarea neîntârziată” a plăcuței

SCANDALUL PLĂCUȚA. Ministrul Kelemen cere ”îndepărtarea neîntârziată” a plăcuței
Ministerul Culturii a criticat, într-un comunicat, inițiativa instalării plăcuței pe iarba din fața grupului statuar din centrul Clujului.

"Grupul statuar Matei Corvin, o creatie a sculptorului Fadrusz Janos, este un monument istoric de categorie A și prin recenta restaurare s-a dorit readucerea sa la forma care a fost inițial proiectată de artist. Ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Kelemen Hunor, cere Primăriei Cluj-Napoca și domnului primar Sorin Apostu, să îndepărteze neîntârziat acea inscripție, care se află în zona de protecție a monumentului și care nu face decât să provoace artificial tensiuni între comunitățile română și maghiară", scrie în comunicatul Ministerului Culturii.

Luni, o plăcuță a fost montată în fața monumentului. Iată ce scrie pe ea:

* 1932 - Pe soclul statuii a fost inscipţionat un citat din marele istoric Nicolae Iorga: "Biruitor în războaie, ânvins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită"

* 2010 - La restaurarea grupul statuar s-a păstrat inscripţia amplasată de J. Fadrusz, pe lucrarea cu care a câştigat concursul din 1894 şi anume Matthias Rex

 

 

Comenteaza