Scandalul VALIZA | Jurnalişti Rise Project, somaţi să-şi divulge sursele. Răspunsul ANSPCP

Scandalul VALIZA | Jurnalişti Rise Project, somaţi să-şi divulge sursele.  Răspunsul ANSPCP
| Foto: Rise Project

Dup ce jurnaliștii Rise Project au declarat că Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPCP) le cere să-şi divulge sursele în cazul documentelor din valiza găsită de un localnic din Teleorman, ANSPCP a venit cu "clarificări".

Jurnaliştii Rise Project au postat, vineri, pe Facebook, un mesaj însoţit de notificarea primită de la ANSPDCP.

"Gruparea “Dragnea” încearcă să intimideze RISE Project invocând legislația europeană, după ce ei înșiși au fost acuzați că ar fi furat bani europeni.

Astăzi, prin această notificare, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) ne solicită divulgarea surselor în cazul #TeleormanLeaks și informații despre toate datele pe care le deținem", scriu jurnaliştii pe Facebook.

Aceştia susţin şi că instituţia i-a ameninţat cu penalităţi.

"ANSPDCP mai amenință cu penalități de 20 de milioane de euro în caz că nu furnizăm acces la sistemele noastre informatice".

Potrivit Rise Project, "instituția este condusă de Ancuța Opre, numită de Senat și urmărită penal la DNA pentru abuz în serviciu comis într-o funcție anterioară. Mai precis, Opre este acuzată că ar fi supraevaluat proprietăți când era șefa Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), într-un dosar celebru".

Despre președinta Ancuța Opre, jurnaliştii spun că este "om cu vechime în PSD, a fost colegă la ANRP cu George Bălăiți, cel care semnează solicitarea către RISE. Bălăiți a lucrat înainte la serviciul de comunicare al PSD și e acum șef serviciu control operatori în cadrul ANSPDCP".

Rise Project a publicat, luni, un articol în care face câteva dezvăluiri privind conţinutul valizei găsite de un localnic din Teleorman şi care ar conţine documente din interiorul Tel Drum.

Poza noua 09.11.2018

Poza noua 09.11.2018

 

Răspunsul Autorităţii Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal

"Clarificări referitoare la sesizarea primită de ANSPDCP în cazul Rise Project

Având în vedere informațiile și articolele apărute în spațiul public referitoare la sesizarea primită de ANSPDCP în cazul Rise Project, precizăm următoarele:

Ca urmare a sesizării primite de la o persoană fizică, care a semnalat posibile încălcări ale legislației privind protecția datelor cu caracter personal, prin postările realizate de Rise Project în spațiul public, în temeiul competențelor legale de monitorizare și control ale Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, au fost solicitate informații referitoare la situația semnalată.

Față de informațiile eronat vehiculate în spațiul public, precizăm că Autoritatea de Supraveghere nu emite somații.

De asemenea, menționăm că Autoritatea de Supraveghere este o autoritate publică autonomă și independentă în îndeplinirea sarcinilor şi exercitarea competenţelor sale, potrivit art. 52 din Regulamentul (UE) nr. 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor) coroborat cu art. 2 din Legea nr. 102/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, cu modificările și completările ulterioare", se arată în comunicatul Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, postat pe site-ul instituţiei.

Comenteaza