Video Foto Scufundări şi investigaţii cu sonarul în "lacul fără fund" din Cluj / Care este sursa de hrană a viitorului

Scufundări şi investigaţii cu sonarul în "lacul fără fund" din Cluj / Care este sursa de hrană a viitorului
captura video TurdaTV
Scufundări şi investigaţii cu sonarul în "lacul fără fund" din Cluj
Scufundări şi investigaţii cu sonarul în "lacul fără fund" din Cluj
Scufundări şi investigaţii cu sonarul în "lacul fără fund" din Cluj
Scufundări şi investigaţii cu sonarul în "lacul fără fund" din Cluj
Scufundări şi investigaţii cu sonarul în "lacul fără fund" din Cluj
Scufundări şi investigaţii cu sonarul în "lacul fără fund" din Cluj

Lacul Tarzan, denumit popular "lacul fără fund" din judeţul Cluj, atrage şi cercetătorii. Lacul este investigat cu sonarul. 

Lacul Tarzan din Turda va fi cercetat de un cunoscut cadru universitar, Peter Hantz, cercetător biofizician din Cluj, a anunţat Turda TV într-un reportaj efectuat pe maulul apei. "Lacul fără fund" spune biofizicianul nu este, chiar fără fund, ci are o adâncime de aproximativ, 12, 14 metri. 

Cercetătorul efectuează scufundări, utilizând şi sonarul în legendarul lac Tarzan. Acesta a declarat că nimeni nu a făcut până acum sonarizare pe acest lac. În acest sens a primit aprobarea Agenției naționale pentru Arii protejate din România. Omul de știință folosește un radar acustic în lacul turdean.

„Sonarul oferă o imagine asupra straturilor lacului heliotermic, iar în cursul scufundarilor voi face fotografii ale adâncurilor impresionant de frumoase ale lacului. Flora lacului (biofilme cianobacteriale, alge Ulva) este în unele aspecte chiar mai interesantă decât ecosistemul Lacului Ursu.

Un studiu pe care îl planific împreună cu Universitatea din Jena și Departamentul de Fizică Biologică al Universității Eötvös Loránd din Budapesta se refera la algele Ulva din lac. Specia de alge Ulva a fost identificată de colega mea, Luna van der Loos, de la Universitatea din Gent”, a precizat dr. Peter Hantz.

Sub 6 metri apa este foarte tare sărată, iar sub 6 metri apa este mai puţin sărată, declară cercetătorul. Specia de alge Ulva din lacul Tarzan cresc extrem de rapid şi este considerată una dintre sursele de hrană ale viitorului. Peter Hantz spune că algele sunt delicioase chiar a şi gustat din acestea în direct, în reportajul realizat de Turda TV. 

Comenteaza