Semifinala Eurovision din Salina Turda a ajuns pe Euronews VIDEO

Semifinala Eurovision din Salina Turda a ajuns pe Euronews VIDEO
Postul european de televiziune Euronews a difuzat imagini cu semifinala Eurovision România din Salina Turda, realizată în mina Rudolf la o adâncime de 90 metri - o premieră în istoria concursului internaţional.

"Pentru organizatori, instalarea a peste 20 de tone de echipamente în subteran, la -10 grade Celsius, în cele șapte zile de pregătiri, a presupus un efort logistic uriaş. Timp de sute de ani s-a extras sare din această mină gigantică, până la închiderea acesteia în 1932. A fost redeschisă după 60 de ani şi a fost amenajată pentru public, în prezent numărând sute de mii de vizitatori anual.

Un număr de 12 cântăreţi au concurat în cadrul semifinalei Eurovision România din Salina Turda pentru cele 3 locuri disponibile în finala ce se va desfăşura la Bucureşti. Concursul a fost prezentat de cântăreţul de operă Cezar Oatu, pianist şi reprezentant al României la Eurovision 2013, alături de modelul şi atricţa Diana Dumitrescu", scrie Euronews.com, în articol pomenindu-se şi câştigătorii semifinalei - Claudia Andas, TIRI şi Feli, care în ultimul act al competiţiei vor concura pentru un bilet spre scena din Lisabona. Cum a fost la semifinala Eurovison din Salina Turda AICI

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul trei (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul patru (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia din România cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", interpretată de Mihai Trăistariu.

Ediţia precedentă Eurovision Song Contest a avut loc la Kiev. Reprezentanţii României, Ilinca şi Alex Florea, au obţinut poziţia a şaptea, cu 282 de puncte, cea mai bună clasare a României în concurs de la succesul obţinut de Paula Seling şi Ovi la ediţia din 2010 şi a patra în istoria participării României la Eurovision.

Salina Turda a atins în 2017 un nou număr record de turişti, fiind înregistraţi peste 600.000 de vizitatori, cu câteva sute mai mulţi faţă de anul precedent. În prezent în Salina Turda pot fi vizitate patru mine - Rudolf, Terezia, Ghizela.

Subteranul este recomandat de medici inclusiv pentru o serie de boli respiratorii. Planurile de dezvoltare a salinei includ pregătirea minei Iosif, aflată la 110 metri adâncime, pentru includerea în circuitul turistic, fapt ce va dubla capacitatea de vizitare.

Comenteaza