Semne de întrebare privind cauza decesului elevului de la Liceul Bathory

Semne de întrebare privind cauza decesului elevului de la Liceul Bathory
Reprezentanţii Institutului de Medicină Legală Cluj şi cei ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) au făcut, ieri, public un raport preliminar cu privire la cauzele morţii elevului de zece ani de la Liceul Bathory.

 Medicii de la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj s-au pronunţat, ieri, cu privire la cauzele morţii lui Daniel Berbec, un elev de la Liceul Teoretic „Bathory Istvan". Astfel, angajaţii IML şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj susţin că băiatul a decedat ca urmare a unor cauze medicale, respectiv din cauza unei „hiperplazii a timusului". Pe de altă parte, medici pediatri de renume din Cluj-Napoca susţin că „de hiperplazie a timusului nu se mai moare de 30-40 de ani" şi că, cel mai probabil, cei de la IML urmează să facă şi o necropsie microscopică în cazul copilului. La Liceul „Bathory" a fost demarat şi un control al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ).

În cursul zilei de luni, Daniel Berbec se afla în curtea şcolii când, dintr-o dată, a leşinat. La acel moment, pentru a-l ajuta a intervenit medicul unităţii de învăţământ, copilul fiind preluat apoi de un echipaj SMURD care l-a transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii (SCUC) Cluj, unde în ciuda eforturilor depuse de doctori pentru a-l resuscita băiatul a decedat. „Am trimis trimis, ieri, o echipă de control care a luat declaraţii de la directoare, medic, dar şi de la copii. Din informaţiile pe care le-am primit, copilul mergea de la şcoală pentru a lua masa şi dintr-o dată s-a prăbuşit. Copilul din spatele lui l-a văzut şi chiar s-a ferit. Mai departe este o chestiune medicală, este o tragedie", a declarat Valentin Cuibus, inspectorul şcolar judeţean al ISJ Cluj. Băiatul a mai avut probleme de sănătate în trecut. „Legat de speculaţiile că ar fi vorba de un anevrism cerebral, este vorba de părerile celor care l-au văzut. Vom afla acest lucru când se vor face publice informaţiile privind necropsia. Ştim că în luna octombrie, băiatul a mai leşinat la şcoală şi că au fost anunţaţi părinţii care i-au făcut nişte analize medicale. După aceste analize, părinţii nu au dat informaţii medicului şcolar că ar trebui ţinut sub observaţie. Intervenţia medicului, a învăţătoare şi a profesorului de serviciu a fost una imediată. Nu a fost niciun semnal că băiatul s-ar fi simţit rău", a precizat inspectorul şcolar judeţean.

Reprezentanţii IPJ Cluj au prezentat, ieri, concluziile medicilor legişti care au efectuat necropsia în cazul lui Daniel Berbec. „Conform unui raport preliminar al medicilor de la IML Cluj, decesul minorului a survenit în urma unei afecţiuni medicale, moartea nefiind una de natură violentă", a declarat Anca Sidonia Bolba, purtător de cuvânt IPJ Cluj. „A fost vorba de o hiperplazie a timusului", a declarat Costel Siserman, directorul IML Cluj. Timusul este o glandă cu secreţie internă, aşezată în partea superioară a toracelui, care influenţează creşterea organismului în primii ani ai copilăriei şi se atrofiază mai târziu. Hiperplazia timsului înseamnă creşterea acestei glande care apasă pe torace, dar şi pe alte organe.

Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj, Dorin Farcău, medic primar pediatru cu supraspecializare în gastroenterologie pediatrică, a explicat pentru ZIUA de CLUJ diagnosticul. „Hiperplazia timusului poate să aibă multe semnificaţii, poate fi legată de factorii infecţioşi şi apare într-o sumedenie de factori genetici. Poate fi o descoperire absolut întâmplătoare. Afecţiunile infecţioase sau genetice ar fi avut şi alte semne clinice. Poate exista şi altceva în examenul necroptic", a declarat Dorin Farcău. La rândul lui profesorul Mircea Nanulescu, medic pediatru la Clinica de Pediatrie III din cadrul SCUC, a explicat diagnosticul de „hiperplazie a timusului". „Asta s-a găsit la necropsia macroscopică, urmează să se facă şi o necropsie microscopică care mai durează vreo săptămână. Această hiperplazie de timus nu e o cauză de deces. Asta i-au găsit. Acum 30-40 de ani era considerată o cauză posibilă, o predispoziţie spre deces. Nu i-au găsit lucruri vizibile cu ochiul liber şi probabil că îi vor face un examen microscopic. În lumea pediatrică, hiperplazia timusului nu mai e o cauză de deces", a precizat profesorul Mircea Nanulescu.

 

Comenteaza