Show aviatic la Câmpia Turzii

Show aviatic la Câmpia  Turzii
Peste 2.000 de persoane au luat parte , astăzi, la un show aviatic de exceptie la baza aeriană 71 Câmpia Turzii. La eveniment a luat parte şi Ministrul Apărării, Mircea Duşa, care a promis noi avioane pentru aviaţia română.

Participanţii la mitingul aerian au avut parte de un spectacol cu paraşutişti, dar şi cu elicoptere IAR şi MIG 21 lancer. Spectatorii s-au bucurat de spectacolul de pe cer, mai ales în timpul exerciţiilor avioanelor MIG 21 Lancer. De asemenea, ei avut parte de un scenariu de pe câmpul de luptă întocmai ca în Afganistan, cu elicoptere de salvare, dar şi soldaţi.

Ministrului i-au fost arătate şi mai multe avioane ale bazei aeriene.

"În timp, România a creat o resursă umană deosebită şi pentru a fi valorificată trebuie să îi punem la dispoziţie şi infrastructură", a spus Duşa la Câmpia Turzii. "Din acest an începe programul de modernizare a aviatiei de vânotăare prin dotarea cu avioane multiroll. Este un program complex, de modernizare a avionicii, modernizarea infrastructurii ca să fie pentru avioane F16, pregătirea personalului tehnic. Vor fi aduse în prima etapă 12 avioane în România, însă vor continua să vină".La începutul anului, ministrul Apărării a primit mandat din partea CSAT ca în următoarele luni să încheie negocierile privind achiziţionarea unor avioane multirol aflate deja în uz, declara atunci premierul Victor Ponta.

Tot atunci, Mircea Duşa spunea că doreşte ca în prima parte a acestui an să existe un obiectiv foarte clar legat de achiziţionarea avioanelor multirol, având în vedere că resursa de zbor pe care România o are cu avioanele MIG expiră în 2017.

La finele anului trecut, premierul declara că avioanele multirol F-16 care urmează să fie achiziţionate de România sunt deja în serviciu, dar vor fi pregătite să reziste pe o durată de 20 ani, costul unor aparate noi depăşind posibilităţile financiare ale ţării.

La rândul său, ministrul de atunci al Apărării Naţionale Corneliu Dobriţoiu a anunţat că avioanele multirol F-16 vor fi achiziţionate din Portugalia şi că preţul pentru cele 12 aparate la mâna a doua este în jur de 600 de milioane de dolari, această sumă urmând să fie achitată în cinci ani. Conform lui Dobriţoiu, prima tranşă, de 70 de milioane de dolari, ar trebui plătită în 2013.

În septembrie 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat proiectul de "realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană" în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene". Dobriţoiu a spus atunci că au fost identificate resurse în buget pentru achiziţia a 12 avioane second-hand F 16, România începând să plătească din 2013 şi va beneficia de aceste avioane din 2016.

 

Etichete
Comenteaza