Sindicaliştii de la Opera Română reaprind conflictul cu directorul Rareş Trifan

Sindicaliştii de la Opera Română reaprind conflictul cu directorul Rareş Trifan
Grav conflict de muncă la Opera Naţională din Cluj: sindicatul "Transilvania Art" se războieşte din nou cu directorul Rareş Trifan. "Abuzurile sale în funcţie au adus grave prejudicii Operei, angajaţilor şi chiar publicului clujean", spun sindicaliştii.

Sindicaliştii acuză că Trifan ar fi cheltuit "cheltuit miliarde de lei" pentru montări de operă care au fost prezentate publicului numai de câteva ori şi exemplifică cu piesele Don Giovanni şi Tosca, ar fi plătit onorarii de mii de euro către regizori de teatru şi-i nominalizează pe Tompa Gabor şi Mihai Măniuţiu, ale căror onorarii ar fi fost în medie de 17.000 euro.


"Directorul general Rareș Trifan abuzează de sistemul contractelor pe perioadă determinată (în prezent fiind 55 de contracte, la nivelul O.N.R.C.), fapt care îi permite să îi "controleze" pe cei angajați, prelungind contractele numai în cazul persoanelor agreate", mai acuză sindicaliştii.

"În mod discriminator, el a refuzat la 30.06.2012 să mai prelungească Contractul de Muncă, al violonistei Dana Gadea, deși această avea o vechime de 3 ani în instituție și era foarte apreciată de către orchestră. În plus avea avizul favorabil al concert maeștrilor și dirijorilor. Nu este lipsit de interes faptul că respectivă violonistă este fiica fostului președinte al STA (sindicatul Transilvania Art-n.red.)", mai arată sindicaliştii. Aceştia mai acuză că Trifan menține în Operă cel puțin 18 angajați în toate compartimentele, care vin la ONRC  la al doilea serviciu - primul fiind la Opera Maghiară, Filarmonică, Academia de Muzică "Gheorghe Dima" şi altele. "În acest timp, absolvenții Academiei de Muzică, așteaptă eliberarea posturilor la ONRC". Trebuie spus că reclamaţiile trimise astăzi presei de sindicatul de la Opera Română sunt mai vechi şi au mai fost reluate de câteva ori. Vezi detalii despre situaţia din 2011 şi aici despre reclamaţiile din 2010

Comenteaza