Sindicatele şi politicienii se contrează pe aeroport

Sindicatele şi politicienii se contrează pe aeroport
Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Aeroportuare din România (FSAR) s-au declarat deranjaţi de declaraţia ministrului delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, referitoare la protestele anunţate de sindicaliştii de la Aeroportul Internaţional Cluj şi au cerut dreptul la replică.

Reacţia lor vine după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a avertizat sindicaliştii care anunţau un calendar al protestelor în faţa consiliului judeţean, să nu cumva să protesteze în timpul programului de muncă.

Reprezentanţii FSAR lansează un atac dur la adresa Aureliei Cristea, considerând că aceasta nu ar mai avea contact cu realitatea. "Am aflat cu surprindere că doamna Aurelia Cristea, ministru delegat pentru Dialog Social, deputat, preşedinte interimar al PSD Cluj Napoca şi de câţiva ani buni călător cu avionul, navetist, nu mai ştie, de la înălţimea funcţiei sau de la înălţimea de zbor, să deosebească problemele reale şi presante de cele fără nicio importanţă", se arată în documentul trimis.

Totodată, Cristea este acuzată de crearea unei "manipulări sistematice": "Ştim că există politicieni care, în loc să spună „românii sunt constrânşi să lucreze în străinătate", ei spun „românii sunt liberi să lucreze în orice ţară a UE". Domnia sa foloseşte o sintagmă pentru a schimba sensul unei fraze şi pentru a îndepărta opinia publică de la problemele reale.  Astfel, dacă noi am folosit sintagma potrivit căreia la aeroport există o stare „conflictuală", domnia sa ne dojeneşte cu blândeţe, atrăgându-ne atenţia că protestul nu este de natura „conflictului de muncă". Ştim acest lucru, stimată doamnă. Ce nu ştiţi dumneavoastră este că acţiunea salariaţilor din aeroport se desfăşoară pe baza prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea manifestărilor publice şi nu a Legii 62/2011, legea dialogului social. Şi ce nu ştim noi este modul în care se va soluţiona problema cu care ne confruntăm", a declarat preşedintele FSAR, Gabriel Ene.

Acesta a solicitat ca ministrului delegat pentru Dialog Social fie să îi cheme la minister, fie să se deplaseze ea însăşi pentru a dialoga cu reprezentanţii federaţiei.

La sfârşitul săptămânii trecute, sindicaliştii de la Aeroportul Internaţional Cluj anunţau un calendar de proteste în faţa consiliului judeţean, pe fondul deciziei instituţiei de a suspenda garantarea unei finanţări de 50 de milioane de lei, lucru ce, susţin ei, ar duce la "blocarea conturilor Aeroportului Cluj, întreruperea activităţilor, pierderea traficului, închiderea destinaţiilor de zbor, pierderea locurilor de muncă, riscul de insolvenţă pentru aeroport".

Reacţia liderului FSAR vine după ce Aurelia Cristea, aflată duminică într-o vizită la Cluj, i-a avertizat pe sindicalişti să nu protesteze în timpul programului de muncă.

Declaraţia Aureliei Cristea poate fi citită aici: Aurelia Cristea avertizează sindicaliştii de la aeroport

Comenteaza