Sinucidere la Centrul de Plasament “Prichindel”

Sinucidere la Centrul de Plasament “Prichindel”
Un adolescent de 16 ani s-a sinucis în noaptea de duminică spre luni în baia Centrului de Plasament “Prichindel” al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj.
La un an de la tragedia în care unei tinere paralizate de la gât în jos i-au fost scoşi ochii de o colegă de la Centrul de Plasament din comuna Jucu, la un alt centru aflat în subordinea DGASPC un băiat de 16 ani s-a spânzurat în baie .

“Adolescentul a fost găsit în jurul orei 4, spânzurat într-o baie a Complexului de Servicii Destinat Protecţiei Copilului Nr. 1 «Prichindel». Era un copil cu dizabilităţi, aflat sub tratament. Rămâne să vedem cauzele şi împrejurările în care a avut loc sinuciderea. Sunt evenimente tragice pe care noi nici pentru propria noastră familie nu le putem prevedea”, a declarat Nicoleta Molnar, director executiv al DGASPC Cluj. Ea a adăugat că băiatul se afla în evidenţa Secţiei Clinice de Psihiatrie Pediatrică şi Toximanie a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii (SCUC) Cluj.

“În centru există 86 de copii şi 84 de angajaţi. Există un supraveghetor la 10 copii. Acesta trebuia să îi supravegheze de la începutul somnului până la sfârşitul lui. Persoana care îl supraveghea şi-a încheiat serviciul pe ziua de azi (luni – n. red.) şi urmează să dea declaraţii”, a explicat Molnar. DGASPC Cluj a demarat o anchetă pentru a sancţiona angajaţii care se ocupau de supravegherea copiilor de la Centrul “Prichindel”.

“La nivelul instituţiei se derulează o anchetă administrativă internă, prin Comisia de Disciplină, pentru a stabili exact cauzele şi împrejurările care au stat la baza producerii acestui eveniment, precum şi persoanele responsabile. Vinovaţii pot fi sancţionaţi până la desfacerea contractului de muncă”, a menţionat Nicoleta Molnar. La rândul lor, angajaţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj au demarat o anchetă privind cauzele decesului băiatului. “Se fac verificări. Nu există suspiciuni asupra morţii, iar pe corp nu au fost găsite urme de violenţă”, a declarat Gina Pop, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj.

O altă tragedie a avut loc anul trecut la un centru de plasament din subordinea DGASPC Cluj. În luna iunie 2009, la Centrul de Plasament “Sfântul Andrei”, din comuna Jucu, o fetiţă de 12 ani, cu probleme psihice, a atacat o altă tânără, de 22 de ani, care era paralizată de la gât în jos, şi i-a scos ochii. Ancheta internă a DGASPC le-a găsit vinovate pe cele trei infirmiere care apoi au fost concediate.

Cu toate acestea, la un an de la tragedia care a lăsat o tânără fără vedere, infirmierele au fost reangajate la DGASPC. “Instanţa de judecată a decis că trebuie să le luăm înapoi. A fost convocat un viciu de procedură pe care noi nu l-am înţeles. Sentinţa este definitivă. Infirmierele s-au reintegrat la Jucu, care acum este un centru pentru tineri. La sfârşitul lunii s-a dat sentinţa, însă nouă ne-a fost comunicată mai târziu”, a declarat Molnar. Ioan Rusu, liderul de sindicat al angajaţilor de la DGASPC, este cel care a contestat decizia de concediere a celor trei infirmiere de la Jucu. “Am câştigat procesul, iar ele au fost reintegrate în muncă începând cu data de 1 august. Nu a fost vorba de niciun viciu de procedură. Ele erau nevinovate. Judecătorii au înţeles că nu pot lucra trei persoane în loc de 10. A fost un caz nefericit. Centrul «Prichindel» este singurul centru care a încadrat personal la standardele din lege”, a precizat Rusu.


Comenteaza