Sistemul de sănătate, aruncat în aer

Sistemul de sănătate, aruncat în aer
Sistemul public de sănătate a intrat în febra regionalizării. Prima măsură concretă anunţată de ministrul Sănătăţii, în acest sens, este desfiinţarea Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, dar şi a Direcţiilor de Sănătate Publică.

Măsura anunţată marţi de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pune la punct, potrivit surselor ZIUA de CLUJ, regionalizarea în sistemul medical.

Cu toate acestea, decizia i-a lăsat fără grai pe reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj. „Nu comentăm nimic până nu avem ceva oficial. Deocamdată e doar la nivel de zvon", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Dorina Duma, directorul DSP Cluj. Reprezentanţii Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate (CAS) Cluj spun că nici lor nu li s-a comunicat în mod oficial vreo măsură în acest sens. Sindicaliştii arată că în cele două instituţii clujene, 600 de angajaţi ar putea fi daţi afară.

Casele Judeţene ale Asigurărilor de Sănătate, precum şi Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) vor fi desfiinţate în următoarele zile, potrivit anunţului-bombă făcut ieri de ministrul Sănătăţii. Cu toate acestea, potrivit surselor ZIUA de CLUJ, regionalizarea gândită pentru sistemul medical şi desfiinţarea Caselor Judeţene de Sănătate a început în iunie 2012, când una din principalele atribuţii ale CAS - încasarea asigurărilor de sănătate - a ajuns în subordinea Ministerului Finanţelor, adică banii sunt plătiţi direct la sediile Direcţiilor de Finanţe Publice judeţene.

Oficialii CAS nu ştiu că instituţia pentru care lucrează va fi desfiinţată. „Şi noi am aflat din presă decizia ministrului. Am aflat din presă că urmează să ne desfiinţăm. Nu ne-a comunicat nimeni nimic oficial", a declarat preşedinta CAS Cluj, pentru ZIUA de CLUJ, Emilia Groza. CAS deserveşte peste 550.000 de asiguraţi în judeţul Cluj. În cele două instituţii clujene, CAS şi DSP, lucrează peste 600 de angajaţi, potrivit sindicaliştilor. „E o afirmaţie pripită. Dacă se are în vedere reorganizarea instituţiilor, potrivit proiectului de regionalizare, măsura ar fi trebuit luată după o Hotărâre de Guvern, sau un ordin de ministru supus dezbaterii publice, nu aşa. Dacă, într-adevăr se vor închide instituţiile, ce se va întâmpla cu personalul calificat? Nu putem fi de acord cu disponibilizările de personal", a declarat Ştefan Roman, preşedintele Sanitas - sindicatul angajaţilor în sistemul sanitar din Cluj. Sindicaliştii arată că, în cazul în care măsura se va concretiza, iar cei 600 de angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, vor protesta prin orice mijloace.

Medicii de familie înghit şi ei pastila ministrului Nicolăescu. „Deocamdată nu ştim nimic, nu am discutat deloc, deci nu ne implicăm. Probabil casele de asigurări judeţene se vor transforma în case regionale. La sfârşitul lunii vom avea forumul medicilor de familie, deci poate o să aflăm aşa ce se va întâmpla", a declarat Ioan Mureşan, medic de familie în Cluj-Napoca. Pe de altă parte, farmaciştii clujeni au reţeta în ceea ce priveşte ipotetica reorganizare administrativă a sistemului medical. „Deocamdată nu cred că se va desfiinţa Casa de Asigurări. Dacă se va întâmpla asta, probabil că vor intra în joc casele private de asigurări sau ne va plăti direct Ministerul Sănătăţii. Dacă, totuşi, le transformă în case regionale, atunci sistemul va rămâne acelaşi, atâta doar că se va da bătălia pentru posturile de conducere", a declarat Viorica Drăghici, membră a Colegiului Farmaciştilor Cluj.

„Pacienţii, puşi pe drumuri"

Pacienţii clujeni susţin că vor avea de pierdut în tot procesul reorganizării administrative a sistemului medical.

„Din câte ne-a spus preşedintele Asociaţiei Europene a Bolnavilor Cronici (ELPA), Akim Klaus, casele de asigurări judeţene se vor transforma în case regionale", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, Stelian Mărginean, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice Cluj. Din punctul de vedere al bolnavilor, transformarea Caselor Judeţene de Asigurări în Case Regionale ar putea avea şi efecte adverse. „O să scoată birocraţia, dar pacientul tot va fi pus pe drumuri ca să vină la sediul central al casei regionale. Va fi umblătură mai multă. De exemplu, acum, dacă trebuie să mă internez în spital am nevoie de o adverinţă de salariu vizată de CAS şi pierd o zi de internare doar cu drumurile. Pentru pacienţi va fi un drum în plus", a punctat Mărginean.

Comenteaza