Situaţia financiară a UBB, motiv de dispută între candidaţii la funcţia de rector

Situaţia financiară a UBB, motiv de dispută între candidaţii la funcţia de rector
Enikő Vincze, candidat la funcţia de rector al Universităţii Babeş Bolyai i-a trimis astăzi o scrisoare deschisă contracandidatei Cristina Ciumaş, prin care îi cere acesteia să pună la dispoziţia tuturor datele privind situaţia financiară a universităţii. De asemenea, o invită pe Cristina Ciumaş să participe la dezbaterile de la alegerile rectorale.

"Conducerea Universității Babeș-Bolyai nu prezintă transparent și democratic situația financiară a universității, lucru care prejudiciază profund nivelul dezbaterilor de la alegerile rectorale. Desigur, buletinele informative UBB se pot consulta la facultăți, dar ele nu pot suplini un raport sintetic, nu sunt modalitatea adecvată pentru informarea comunității noastre academice, sunt prezentate într-un limbaj contabilicesc stufos și nu reflectă aspecte cruciale", scrie Enikő Vincze, în scrisoarea deschisă.

Enikő Vincze spune că Ciumaș este singura candidată care are acces la datele financiare din interior, fiind și prorector cu finanțarea. 

"Prin apelul de față, pe care sper ca și ceilalți candidați să-l împărtășească, mă adresez public doamnei colege cu rugămintea să ne pună la dispoziție aceste date și să participe la dezbateri. Este nevoie să cunoaștem, nu numai noi, candidații, ci toată comunitatea academică, cifrele care să ne arate, printre altele, modul în care s-au cheltuit banii la toate nivelele UBB. Este timpul ca și cifrele să reflecte cum s-au repartizat fondurile din bugetul de stat către facultăți, care este distribuția salariilor pe facultăți și grade didactice, modul în care s-au folosit veniturile extra-bugetare, inclusiv taxele studenților și regiile de la granturi. Doar astfel ne vom da seama care au fost prioritățile conducerii anterioare, precum și justețea utilizării fondurilor, dincolo de discursul eficienței economice și al meritocrației care ni se servește drept explicație universală pentru marile inegalități de șanse existente în UBB: între facultăți, între secții și între specialiști ai diverselor domenii", a punctat Enikő Vincze.

Următoarea întâlnire pentru dezbaterea proiectului managerial al candidatei Cristina Ciumaş va avea loc pe 13 februarie, de la ora 10, la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor.

Etichete
Comenteaza