Update Foto Solidaritate în lupta împotriva cancerului. Catedrala Mitropolitană, iluminată în albastru-verzui

Solidaritate în lupta împotriva cancerului. Catedrala Mitropolitană, iluminată în albastru-verzui
| Foto: doxologia.ro
Solidaritate în lupta împotriva cancerului. Catedrala Mitropolitană, iluminată în albastru-verzui
Solidaritate în lupta împotriva cancerului. Catedrala Mitropolitană, iluminată în albastru-verzui
Solidaritate în lupta împotriva cancerului. Catedrala Mitropolitană, iluminată în albastru-verzui
Solidaritate în lupta împotriva cancerului. Catedrala Mitropolitană, iluminată în albastru-verzui

Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca va fi iluminată, marți seara, în culoarea albastru-verzui, culoarea conştientizării cancerului de col uterin. Evenimentul este organizat de Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță”, care a lansat un program de screening pentru această maladie în urmă cu 8 ani.

UPDATE: Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a fost iluminată, marți seara, timp de două ore, în culoarea albastru-verzui, culoarea conştientizării cancerului de col uterin (vezi foto). Alături de edificiul din Cluj-Napoca, în semn de solidaritate față de această cauză, au fost iluminate clădiri simbol din 24 de țări din întreaga lume, precum: Primăria Paris (Franța), Calgary Tower și Cascada Niagara (Calgary - Canada), Podul Bosfor (Istanbul – Turcia), Castelul Bled (Ljubljana – Slovenia), Miami Tower (Florida – USA).

___________________________________

Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului se alătură demersului global iniţiat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care lansează marţi, 17 noiembrie 2020, strategia de eradicare a cancerului de col uterin.

În semn de solidaritate şi susţinere a acestei cauze, mai multe edificii celebre din întreaga lume vor fi iluminate, printre ele şi Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, important monument de artă românească reprezentativ pentru capitala culturală a Transilvaniei.

Astfel, marţi, 17 noiembrie 2020, între orele 19.00 – 21.00, Catedrala Mitropolitană va fi iluminată în culoarea albastru-verzui, culoarea conştientizării cancerului de col uterin. Prin această inițiativă, Mitropolia Clujului se alătură instituțiilor care promovează importanța prevenției și depistării precoce a cancerului de col uterin.

Evenimentul este organizat de Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță”, unul dintre cele mai importante centre de îngrijirea pacienţilor bolnavi de cancer, de prevenţie şi cercetare în domeniul cancerului, dar și educație privind cancerul din România, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și compania Transavia.

Organizația Mondială a Sănătății își propune, prin programul lansat, marți, după încheierea celei de-a 73-a Adunări Mondiale a Sănătății, ca, până în anul 2030, în toate țările să se ajungă la o rată de vaccinare HPV de 90%, la 70% acoperire cu screening și la o rată de 90% acces la tratament pentru pre-cancer și cancer de col uterin, inclusiv acces la îngrijiri paliative.

”Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță” este coordonatorul Programului Național de Screening pentru Cancerul de Col Uterin și am lansat acest program, în urmă cu 8 ani, pentru că suntem preocupați de sănătatea femeii din România, ne dedicăm zilnic toată activitatea și eforturile  pentru că femeile din România merită să fie stimate și îngrijite. Ne-am alăturat acțiunilor Organizației Mondiale a Sănătății și am ales  Catedrala Mitropolitană ”Adormirea Maicii Domnului” pentru a participa la evenimentul de marți pentru că suntem într-o strânsă colaborare cu așezămintele Bisericii în vederea sprijinului pe care aceasta îl acordă pacienților cu probleme oncologice, în special prin programele de îngrijire paliative”, a declarat Patriciu Achimaș – Cadariu, director medical al Institutul Oncologic Profesor Doctor ”Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

Comenteaza