Spectacol cu avioanele CF-18 Hornet la Câmpia Turzii. Cum s-au acomodat piloţii canadieni la Cluj

Spectacol cu avioanele CF-18 Hornet la Câmpia Turzii. Cum s-au acomodat piloţii canadieni la Cluj
Clujenii care nu au dat importanţă vremii capricioase şi au mers, sâmbătă, la Baza Aeriană din Câmpia Turzii, au avut ocazia să-i cunoască pe piloţii canadieni veniţi în România pentru un training de şase luni. Cu tot cu avioanele lor de luptă CF-18 Hornet.

Ploaia care a căzut sâmbătă nu i-a împiedicat pe curioşi să participe la Ziua porţilor deschise de la Baza Aeriană din Câmpia Turzii. Deşi vorbim de un public destul de restrâns, acesta a putut asista la un spectacol aviatic în cadrul căruia au evoluat avioane MiG-21 LanceR, elicoptere IAR-330 şi avioane CF-18 Hornet. Mai mult, publicul a avut şansa să îi cunoască pe militarii canadieni veniţi în România timp de şase luni, pentru a pregăti diferite exerciţii aviatice alături de piloţii români.

La eveniment a fost prezent şi Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa.

"Credem că acest exerciţiu de pregătire în comun cu forţele aeriene membre NATO sunt binevenite. Schimbul de experienţe pe care piloţii îl fac, este unul important şi aud aprecieri la adresa piloţilor români care, din punct de vedere profesional, sunt foarte bine pregătiţi, capabili să execute misiuni pe avioane de vânătoare. Poligoanele noastre NATO pe care le avem în România, corespund standardelor, motiv pentru care piloţii canadieni vor rămâne să facă exerciţii aici, timp de şase luni", a spus Mircea Duşa.

Militarii canadieni se simt foarte bine la noi în ţară, deja au învăţat câteva expresii în limba română şi promit că vor învăţa şi mai multe până în decembrie, când vor părăsi baza aeriană.

"Canada este foarte fericită să participe în acest antrenament alături de Forţele Române. Am început deja exerciţiile, chiar dacă suntem aici de doar câteva săptămâni, şi deja lucrăm împreună foarte apropiat, cu autorităţile de aici şi cooperăm foarte bine, atât în aer, cât şi pe pământ. Principala prioritate este siguranţa. De asemenea, ne place aici, am avut ocazia să vizităm Clujul şi împrejurimile, să cunoaştem şi oamenii şi am fost primiţi extraordinar", a spus locotenentul-colonel, L.J. Girouard.

Pe lângă exerciţii şi tehnică, piloţii canadieni doresc să vadă cum colaboreaza aeroporturile române cu NATO şi să înveţe să comunice cu noi în cazul în care va fi o situaţie de criză.

La finalul mitingului aviatic, cei prezenţi au avut parte de ocazie unică: au survolat Clujul cu un avion militar.

Şase aeronave de luptă de tip CF-18 Hornet ale Forţelor Regale Aeriene ale Canadei, împreună cu personal navigant şi tehnic, au sosit în 8 mai, în jurul orei 17:00, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii.

În aprilie, americanii au adus la Câmpia Turzii 6 avioane de tip F-16 în cadrul exerciţiului "Dacian Viper 2014". Peste 200 de militari români, piloţi şi personal tehnic, s-au pregătit alături de 250 de militari americani.

De asemenea, cunoscut ca împătimit al sporturilor extreme, premierul Victor Ponta a venit la Cluj şi a fost copilot într-un F16.

Comenteaza