Spitalele Clujului, pe primul loc în provincie

Spitalele Clujului, pe primul loc în provincie
10 unităţi clujene au primit cele mai înalte clasificări din partea Ministerului Sănătăţii Publice.

ZIUA de CLUJ a obţinut de la Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) lista clasificării spitalelor clujene în funcţie de competenţe. Astfel, unităţile medicale din Cluj-Napoca au fost încadrate în categoriile I şi II, ca fiind spitale de top, lucru care dă speranţe majorităţii directorilor că ar putea primi o finanţare suplimentară de la MSP.

"Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) a fost clasificat în categoria I de competenţă şi are de făcut un plan de conformare până în 31.12.2011, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii a fost clasificat în categoria II M (monoprofil - n. red.), Institutul de Urologie şi Transplant Renal, în categoria I M, Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu (IINS) - I M, Spitalul de Pneumoftiziologie Leon Daniello, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase - II M, Spitalul Clinic de Recuperare - II M, Spitalul Clinic Municipal - II cu plan de conformare până în 31.12.2011 şi Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie (IRGH) - I M", au transmis reprezentanţii Biroului de presă al MSP. Spitalele din afara Clujului au fost clasificate, în funcţie de competenţe, în categoriile IV şi V.

"Ne bucură foarte tare clasificarea care este o recunoaştere a întregii activităţi a spitalului, a complexităţii şi calităţii actului medical pe care îl prestăm. Sperăm că această clasificare ne va aduce un plus de finanţare. Acum facem calculele pentru a vedea ce înseamnă acest lucru", a declarat Cristiana Ciortea, managerul SCJU Cluj. Pentru a se încadra cu totul categoriei I de clasificare pe bază de competenţe, conducerea unităţii trebuie să facă nişte modificări până la sfârşitul anului. "Trebuie să ne uităm un pic pe structura organizatorică şi să modificăm numărul de linii de gardă", a adăugat Ciortea. SCJU are 1.777 de paturi, 4.000 de angajaţi şi acoperă aproximativ 30 de specialităţi medicale. În ţară, doar şase spitale au mai fost încadrate la categoria I de competenţă, şi anume: Spitalul Clinic Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti, SCJU Timişoara, SCJU Târgu-Mureş, SCJU Constanţa şi SCJU Sfântul Spiridon din Iaşi.

IINS a fost clasat şi el în categoria I M de competenţe. "36% din spitale vor primi finanţare suplimentară care poate fi de 130% faţă de finanţarea de anul trecut. Orice ban care vine în plus este spre beneficiul pacienţilor noştri pentru că am putea face mai multe operaţii. M-aş bucura enorm să primim o finanţare suplimentară", a declarat Tudor Simionescu, managerul IINS. Institutul Inimii are 187 paturi şi 500 de angajaţi.

Pe de altă parte, Mihai Mleşniţe, managerul IRGH, crede că noul sistem de finanţare îl va dezavantaja, deşi instituţia pe care o conduce a primit cea mai înaltă clasificare.

"Mă bucur că sunt clasificat în categoria I M, dar nu rezultă o finanţare mult mai bună. În formula pentru finanţare se va lua în calcul durata medie de spitalizare de la nivel naţional care este de 7,6 zile, iar în spitalul meu durata medie de spitalizare e de cinci zile. Scade finanţarea cu 30%. Tariful pe caz va fi de 1.433 lei la toate spitalele. Cum să am acelaşi tarif cu spitalul din Huedin?", a explicat Mleşniţe. IRGH are 410 paturi şi 1.000 de angajaţi. Clujul este pe locul doi în ţară, după Bucureşti, ca număr de spitale clasificate în categoria I M.

Cinci categorii

Prin Ordinul nr. 1.408 din 2011, MSP a făcut o clasificare a spitalelor din întreaga ţară în cinci categorii, în funcţie de competenţe, dotare, specialităţi, dar şi de activitatea medicală, universitară sau de cercetare a acestora. Ordinul prevede existenţa spitalelor de categoria V - cu nivel de competenţă limitat, care asigură servicii medicale pentru bolnavii cronici sau pentru o singură specialitate, spitale de categoria IV - cu nivel de competenţă de bază, care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate, categoria III - cu nivel mediu de competenţă, care deservesc populaţia judeţului şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate. Cele mai înalte niveluri de competenţă le au spitalele de categoria I sau de categoria I M, care sunt spitale cu nivel de competenţă foarte înalt, ce asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului, precum şi alte judeţe. Sunt spitale cu cel mai înalt grad de dotare, încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt. De asemenea, unităţile medicale sunt clasificate ca fiind de categoria a II-a sau de categoria II M, pentru unităţi cu nivel de competenţă înalt, care deservesc populaţia judeţului, precum şi din judeţele limitrofe.

 

 

Comenteaza