Spitalele din Cluj au cheltuit sute de mii de lei ca să se pună la punct cu reţetele electronice

Spitalele din Cluj au cheltuit sute de mii de lei ca să se pună la punct cu reţetele electronice
Unităţile medicale din judeţul Cluj au avut ca termen data de 1 ianuarie pentru implementarea noilor sisteme de reţete electronice.

Implementarea sistemului de reţete electronice, obligatoriu de la 1 ianuarie, în spitale a însemnat o cheltuială suplimentară pentru unităţile sanitare clujene. Pentru a se pune la punct cu legislaţia care a intrat în vigoare şi care prevede ca prescripţiile medicale să se facă prin intermediul sistemului de reţetă electronică, spitalele clujene au cheltuit sute de mii de lei pentru a achiziţiona calculatoare, după caz, imprimante şi semnături electronice pentru fiecare medic specialist. Chiar şi aşa, medicii se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte reţetele electronice.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj a cheltuit 60.000 de lei doar pentru achiziţionarea semnăturilor electronice pentru cei 340 de medici prescriptori ai instituţiei. „Am avut o perioadă de la şase luni, până la 1 ianuarie în care a trebuit să ne dotăm cu imprimante laser, iar oamenii s-au obişnuit să lucreze în program. Fiecare medic pentru a prescrie reţete are nevoie de o semnătură electronică", a declarat Monica Costin, directorul medical al SCJU Cluj. Activitatea propriu-zisă de prescriere a reţetelor online a început la Spitalul Judeţean în urmă cu o săptămână. „Achiziţionarea semnăturilor electronice pentru 240 de medici prescriptori a însemnat costuri de 60.000 de lei. Zilele acestea vor fi activate semnăturile electronice. Am reuşit să prescriem reţete online din 3 ianuarie, folosind semnătura electronică a managerului", a explicat Costin. Spitalul a fost nevoit să cumpere peste 50 de imprimante, dar şi mai multe calculatoare pentru medicii care lucrează în cele 50 de ambulatorii ale unităţii, dar şi în secţii sau departamente. „Am avut probleme cu reţeta electronică ce ţineau de programul nostru informatic sau de platforma naţională. Au fost probleme diverse, dar am reuşit să dăm tuturor pacienţilor reţetele electronice şi să reducem timpul de aşteptare. Nu am avut pacienţi care să întoarcă înapoi de la farmacii cu reţetele", a explicat directorul medical al SCJU Cluj.

Costurile pentru reţeta electronică nu se opresc la achiziţionarea echipamentelor informatice. „Acest sistem informatic trebuie menţinut, trebuie upgradat şi apar costuri cu tonerul şi hârtia pentru imprimante", a adăugat Costin. La SCJU, într-o săptămână, au fost prescrise 300 de reţete electronice. „Din punct de vedere al scrierii şi al corectitudinii, acestă modalitate este mult mai bună. Se poate citi orice ai scris şi online există posibilitatea de a valida în timp real reţeta. Din punctul de vedere al pacientului, el poate merge la farmacie şi să îşi achiziţioneze fără probleme o cantitate mai mică de medicamente", a completat directorul medical. Pe lângă reţetele electronice, la SCJU au fost eliberate şi câteva reţete pretipărite. „Aceste reţete au acelaşi format tipizat ca şi cele din sistemul online şi sunt modalitatea prin care se pot prescrie medicamente în caz de probleme. Reţeta pretipărită trebuie urcată în sistem şi să fie validată în termen de 72 de ore. E o măsură care se ia când nu merge internetul. Astfel de reţete s-au eliberat pentru pacienţii din programele naţionale de osteoporoză şi scleroză în plăci care îşi iau medicamentele din farmacia noastră cu circuit închis", a precizat Monica Costin.

Investiţia pentru implementarea reţetei electronice la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) se ridică la aproximativ 60.000 de lei, bani folosiţi pentru achiziţionarea unor calculatoare, imprimante şi pentru semnăturile electronice pentru medici. „Am investit destul de mult pentru implementarea reţetei electronice. Am cumpărat, pe lângă calculatoare din care o parte le avea, imprimante şi semnături electronice pentru medici. Am cumpărat semnături electronice pentru fiecare medic, iar cheltuielile se ridică în jurul sumei de 50-60.000 de lei", a declarat Mureşan, managerul SCBI. „Am dat drumul reţetei electronice şi merge foarte bine în ambulatoriu", a precizat Ioan Mureşan. „Am început să prescriem reţele electronice. La început e un pic mai greu, dar este un lucru bun că s-a implementat reţeta online. Peste 3-4 ani toate procedeele se vor desfăşura astfel. Am plătit 10.000 de lei pentru semnături electronice şi pentru câteva calculatoare", a precizat Călin Lazăr, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii.

La Spitalul Municipal Turda a fost făcută o investiţie consistentă pentru ca reţeta electronică să poată deveni funcţională. "S-a implementat sistemul şi toţi medicii din Spitalul Municipal Turda şi din ambulatoriu deţin semnături electronice. Valoarea cu care s-au achiziţionat semnăturile electronice este de 6.670 de lei cu taxa pe valoare adăugată inclusă. S-au achiziţionat calculatoare şi imprimante în valoare de 29.740 de lei", a declarat Maria Kadar, purtătorul de cuvânt al spitalului din Turda. Aici, medicii au probleme cu funcţionarea sistemului reţetei electronice. "Programul decurge cu dificultăţi deoarece necesită timp suplimentar de lucru şi decurge greoi. S-au eliberat reţele electronice pentru toţi pacienţii externaţi pentru că altfel nu îşi pot ridica medicamentele de la farmacie", a precizat Kadar.

27.000 de reţete electronice eliberate într-o săptămână la Cluj

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Cluj estimează că, lunar, în judeţ, vor fi prescrise aproximativ 100.000 de reţete electronice. "În perioada 1-8 ianuarie s-au prescris 26.900 de reţete online. Cele mai frecvente probleme întâlnite de medici şi farmacişti sunt legate de conectarea la sistemul informatic. Timpul de conexiune este mai îndelungat la anumite ore",a declarat Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CJAS Cluj.

 

Etichete
Comenteaza